Sağlıkçılardan saldırı tepkisi

Seyhan Devlet Hastanesi'nden hasta tarafından saldırıya uğrayan doktora sahip çıkan Sağlık Sen Adana Şubesi'nin yöneticileri, hastane önünde bir basın açıklaması yaparak olayı kınadılar ve yetkilileri göreve davet ettiler.

Seyhan Devlet Hastanesi’nden hasta tarafından saldırıya uğrayan doktora sahip çıkan Sağlık Sen Adana Şubesi’nin yöneticileri, hastane önünde bir basın açıklaması yaparak olayı kınadılar ve yetkilileri göreve davet ettiler.

Konu ile ilgili olarak Sağlık Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu özetle şu açıklamayı yaptı. “15 Şubat 2024 tarihinde, canla başla sağlık hizmeti veren bir hekim arkadaşımıza kendini acil hasta sanan kişi tarafından fiziksel şiddet uygulanmış, bu olay neticesinde hekimimiz yaralanarak yere düşmüştür.

ir bankaya giden saatlerce bekliyor, banka görevlisine saldırmıyor. Mahkemeye giden, kapıda akşama kadar sıranın kendisine gelmesini bekliyor, ancak tık yok. Fırından ekmek alırken bile belli sıraya giriyor ve ses yok. Ancak şifa bulmak için geldiği hastanede hekime, hemşireye ve sağlık çalışanına saldırıyor. Bunun sebebini anlamak mümkün değil.

Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucunda sağlıkta şiddet katalog suçları arasına girmiş olmasına rağmen, maalesef alınan önlemler tek başına yeterli görünmemektedir. Sağlıkta şiddetin önlenmesi sadece cezaların artırılmasıyla değil, aynı zamanda toplumsal bir duyarlılık oluşturulmasıyla mümkün olacaktır.

Bu bağlamda, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde toplumsal seferberlik başlatılmalı ve okullardan kamu kurumlarına, sivil toplumdan medya organlarına kadar geniş bir yelpazede farkındalık oluşturulmalıdır.

 

Gerekirse, kamu spotu olarak televizyonda ve okullarda haftalık olarak bir saatlik eğitim verilmelidir ki gelecek nesil sağlık çalışanlarının kıymetini bilsin.

Sağlık çalışanlarının karşılaştığı ağır iş yükü ve uzun nöbetler altında ezildiği bir dönemde, pandemi ve deprem gibi olayların etkisiyle artan sorunlarla başa çıkmak için çözüm noktasında acil adımlar atılmalıdır.

Bu olaylar sadece bireylerin can güvenliği açısından değil, aynı zamanda sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından da büyük bir tehdittir. Bu konuda alınacak etkili önlemler, sağlık çalışanlarının mesleklerini sevgi ve şevkle icra edebilmelerini sağlayacak ve toplumun genel sağlığını koruyacaktır.

Bu vesileyle, sağlık emekçilerinin can güvenliği için gerekli tedbirlerin hızla alınması ve toplumsal şiddetle mücadelede birlikte hareket edilmesi çağrısında bulunuyoruz”

Öte yandan hastası  tarafından darp edilen Dr. Hüseyin Dedecan yapmış olduğu açıklamada “ Sağlıkta şiddet son bulmalı söyleminiz artık önlem alınmalı noktasına geldi ben şiddet olayının ne ilkiyim ne de sonu olacağım muhtemelen. Umut ederim ki son olurum. Çok değerli Hasan hocamın sözü ile konuşmamı bitirmek isterim. Bizimle son dersinde bize söylediği şey artık ben sizin hocanız değil bir meslektaşınız bir abiniz olarak konuşuyorum yorulacaksınız zorluklar çekeceksiniz maalesef istemesekte şiddete maruz kalacaksınız size tek öğütüm sizlere şiddet uygulayan o kötü insanlar yüzünden mesleğinize küsmeyin çünkü iyi insanların sizin tedavilerinize ihtiyacı var ve benim bu gün nöbetinde bulunmamın sebebi o iyi insanlardır” Diyerek her şeye gönlünde insan sevgisi olduğunu belirti.

Toplantıda Söz alan Sağlık-Sen Doktor Komisyonu Başkanı Op.Dr. Ahmet Bora Gül , Uz.Dr.İsmail Çökük , Av. Hüseyin Dedecan , Yönetim Kurulu Üyleri Abidin Aktaş ve Süleyman Bora Mesutoğlu  şiddete kınadılar.