SARIÇAM'DA BORÇLANDI!

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ Eylül ayı meclis oturumunda 88 milyon lira borçlanmak istedi ancak belediye meclis üyeleri bu rakamı 20 milyon liraya düşürerek başkana bu şekilde yetki verdi. Başkan Uludağ ise 20 milyon liralık borçlanma yetkisinin yeterli olmadığını söyledi.

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ Eylül ayı meclis oturumunda 88 milyon lira borçlanmak istedi ancak belediye meclis üyeleri bu rakamı 20 milyon liraya düşürerek başkana bu şekilde yetki verdi. Başkan Uludağ ise 20 milyon liralık borçlanma yetkisinin yeterli olmadığını söyledi.
Meclis oturumunda Başkan Uludağ gündem maddeleri içerisinde olmadığı halde ek gündem olarak iki adet borçlanma yetkisi talep etti. Bunlardan ilki, COVID nedeniyle belediye gelirlerinin azalması ve esnaf alacaklarının ödenmesi amacıyla on milyon lira borçlanma yetkisi oldu. İlk borçlanma talebinin hemen ardından, asfalt alımı amacıyla geri ödemesi önümüzdeki yıllara yayılacak yetmiş sekiz milyon borçlanma yetkisi talep etti. İstenen rakam 10 Yıllık (120 Ay) geri ödeme ile 216 Milyon TL ye tekabül ediyordu.
MECLİS KARIŞTI
Başkanlığın teklifi karşısında Millet ittifakı üyeleri itiraz ederek teklifin meclise sunulmasını istediler. Ve teklif bir sonraki oturumda görüşülmek üzere gündeme alındı. Borçlanmanın 2.5 döneme yayılacak olması, önümüzdeki 2 dönemde yenilenecek başkanın, meclisin ve hizmetlerin tamamının ekonomik gerekçelerle aksayacağı düşüncesiyle konuya AK Parti grubu da temkinli yaklaştı. Başkan Bilal Uludağ’ın bir sonraki dönem kaybetmesi yada aday olmaması halinde yeni gelecek başkana devasa bir borç yükü devredilecekti.
Nitekim son yerel seçimlerde yenilenen ve özellikle muhalefete geçen tüm belediyeler, devralınan borçlardan hareket edemez halde bırakılmışlar, alınan borçlarla yapılacak projeler tamamlanmadan bırakılmıştı. Ayrıca, Başkan Bilal Uludağ’ın AK Parti ve MHP il Başkanlıklarında borçlanma görüşmelerinden bir kaç gün önce yaptığı ziyaretler dikkat çekti.
AK PARTİ VE MİLLET İTTİFAKI BİRLİKTE HAREKET ETTİ
Millet İttifakı, İYİ Parti Grubu ve Av. İsmail Korkmaz ın temaslarıyla konu AK Parti ve MHP grubuna da detaylı olarak anlatıldı. AK Parti den meclis Üyesi Züleyha Kara yüksek borçlanmaya karşı direnç gösterdi.
Millet İttifakı, İYİ Parti Grubu adına söz alan Av. İsmail Korkmaz; “Sarıçam’ın 3 dönemlik, 10 yıllık kaderini bu borcun altında bırakamayızFaiz altında ezilen bir belediye yaratmanıza izin veremeyiz. Borçla borç kapatılmaz. Eğer amacınız vurup geçmek, bizden sonra ne olursa olsun demekse buna izin vermeyiz. Sarıçam için bu teklife karşı çıkan AK Partili değerli meclis üyelerine teşekkür ederim.” dedi
Mecliste yapılan konuşmaların ardından yapılan oylamada teklif COVID için 10 Milyon Türk Lirası + Asfalt Çalışmaları için 10 Milyon Türk Lirası olarak değiştirilip üyelerin çoğunlu ile oylanıp yetki verildi. 10+78 Milyon TL ile gelen teklif, 10+10 Milyon TL ile sonuçlandı. Borçlanma mevcut dönem içinde kullanılacak orana çekildi. Başkanlığın verdiği teklifin 68 Milyon TL eksiği ile oturum tamamlandı.