Sonuçlardan keyif aldık

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun, kentimizin özelinde LGS sınavlarının sonuçlarına bakarak bir değerlendirme yaptı ve sonuçlardan keyif aldığını söyledi.

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun, kentimizin özelinde LGS sınavlarının sonuçlarına bakarak bir değerlendirme yaptı ve sonuçlardan keyif aldığını söyledi. Müdür Dolgun “Şu ana kadar gelen bilgilere göre 2 öğrencimiz tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan aldı. Bu öğrencilerimizden birisi devlet okulunda diğeri özel okulda okuyor. 13 öğrencimizin de bir yanlışı olduğunu biliyoruz. Bu vesile ile bu öğrencilerimizi, ailelerini ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. İlk sonuçlara bakıp Adana için özel bir değerlendirme yapacaksak olursak keyifli olduğumuzu söyleyebilirim. Geçtiğimiz yıllara göre daha iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum.” Dedi.
2020-2021 eğitim-öğretim dönemi bugün sona eriyor. Geçtiğimiz hafta karnelerini dijital olarak alan öğrenciler bugün karnelerine kavuşacak. 2020 yılı Mart ayından itibaren Pandemi sürecinde zaman zaman uzaktan zaman zaman da Pandemi kuralları altında örgün eğitimle sezonu tamamlayan öğrenciler için telafi eğitimleri düzenlenecek. Tabi öğrencilerin de, öğretmenlerin de velilerin de aklı karışık. Herkes bir şeyler konuşurken ben de eğitim konusunu işin en tepesindeki isme yani İl Milli Eğitim Müdürü Veysel Durgun’a sordum. Eğitim gündemine dair ne varsa sormaya çalıştım. Öyle ki gitmeden önce onlarca eğitimci ile görüşüp "Ne sorabilirim?" diye danıştım. Araştırmalar yaptım. Sayın Durgun da tüm sorularıma samimi bir şekilde cevap verdi. Sözü fazla uzatmadan Sayın Müdürümüz ile yaptığımız röportaja başlayalım.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Bugün itibariyle okullar kapanıyor. Koca bir sezon boyunca her kesimden insan mağdur oldu. Elbette sadece Adana ya da Türkiye değil bütün dünya etkilendi bu durumdan ama ben Adana özelini sormak istiyorum. 2020 – 2021 eğitim-öğretim sezonunu değerlendirecek olsanız ne söylersiniz?
VEYSEL DURGUN:Geçtiğimiz yılın Mart ayıyla birlikte uzaktan eğitim kararı alındı ancak Bakanlığımız dijital eğitimle ilgili zaten hazırlıklar yapıyordu.Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde bu konuyu gündemealdık. Biz de Adana’da birçok ilden daha hızlı davranarak EBA destek noktaları oluşturduk. Gezici araçları devreye soktuk. Yaz döneminde sadece Adana’da 500’e yakın EBA destek noktasını oluşturduk. Bakanlığımız 30 bine yakın tablet dağıttı. Gönderilen tabletler mobil internetiyle birlikte öğrencilerimize hediye edildi. YİBO’larda ya da kırsal kesimlerde okuyan öğrencilerimizden talep edenlerin tamamına bu tabletleri hediye ettik. Burada küçük bir problem oldu. Örneğin 4 kardeşli bir haneye 2 veya 3 tablet verebildik. Tabi tüm öğrencilerimize bu tabletlerden vermek isterdik ancak olmadı. Bu zorunlu süreci başarıyla atlattığımızı düşünüyorum. Bazı ülkelerde okullar tamamen kapanırken biz okullarımızı asla kapatmadık. Ya uzaktan eğitim yaptık veya yüz yüze eğitim yaptık. Adana en az hasarla bu süreci en iyi atlatan illerden birisi oldu. Bunu çok net bir şekilde ifade edebilirim. Şimdi telafi eğitimlerimizle de eksik kaldığı düşünülen alanları tamamlamaya çalışacağız.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Okullarınhiçbir şekilde kapanmadığını ve uzaktan veya yüz yüze eğitimlere devam edildiğini söylediniz. Madem eksik bir şey kalmadı. Telafi eğitimleri neden yapılacak o halde?
VEYSEL DURGUN:Yüz yüze eğitim yaptığımız hibrit dönemde 12-16 veya 20-22 saat arası gibi ders saatlerimizin bir kısmını verebildik. Dolayısıyla bir kısmı eksik kaldı. Bununla birlikte telafiden kastımız sadece öğretim telafisi anlamına gelmemeli. Biz öncelikle çocuklarımızı bilişsel ve duyuşsal anlamda Eylül ayına hazırlamak istiyoruz. Telafinin temelinde bu var ancak eksik kalınmışsa öğrencilerimize gerekli dersleri de vereceğiz. 'Telafide Ben de Varım' projemizin temel mantığı bu. Şu ana kadar öğrencilerimizden ciddi bir veri girişi yapıldı. 10 bine yakın kurs yerinde vatandaşlarımız eğitimlerini alabilecek. Örneğin çocuğumuz talep ettiği bir kurs kendi bulunduğu bir ilçede varsa onu alabilecek.İlla kendi okulu olması gerekmiyor. Tüm seçenekleri tüm öğrencilerimiz için açık. Eylül ayından sonra Bakanlığımızın bir telafi planlaması hazırladığını duyuyoruz. Bununda yıl boyuna yayılacağını düşünüyoruz. Burada eksik kalan bir şey varsa dersler konusunda bu eksikliği de böylece gidereceğiz. Destekleme yerleştirme kurslarımız da devam edecek.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Koronasürecinde eğitimcilerden de hastalananlar hatta vefat edenler oldu. Bu konuda net bir sayı var mı?
VEYSEL DURGUN: Korona sürecinde eğitim camiamızda 420 arkadaşımız hastalığa yakalandı. Öğretmenlerimizden de 191’i çeşitli nedenlerle okula hiç gelmeyenlerden oluştu. Bunlardan 13’ünü maalesef kaybettik. Bu kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ben onları eğitim şehidi olarak görüyorum. Çünkü hepsi görev başındayken hayatını kaybetti. 1190 öğrencimiz de pozitif vaka görüldü. Bu öğrencilerimizin 658’i okula hiç gelmeyen çocuklarımızdı. Sadece bir öğrencimizi kaybettik. O da farklı bir hastalık nedeniyle hastane yatmıştı ve bu sırada yapılan testlerle pozitif olduğu anlaşıldı. Ancak vefat nedeni direk koronaya bağlı değildi. Bu çocuğumuza da Allah’tan rahmet diliyorum. Genel itibariyle değerlendirdiğimizde okulla pozitif vaka sayıları arasında direk bir bağ olmadığını söyleyebiliriz.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Hayatınıkaybeden eğitimciler ve öğrenci kardeşimiz için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
VEYSEL DURGUN:İsimlerini ölümsüzleştirmek istiyoruz. Bu noktada ben de okul yöneticisi arkadaşlarımıza talimat verdim. Çok amaçlı salonlarda, kütüphanede ve robotik kodlama alanlarında eğitimcilerimizin isimlerini yaşatmak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ailelere elimizden gelen manevi desteği vermeye çalışıyoruz ama içimde bir ukde var. Keşke daha çok yanlarında olabilsek.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Çarşamba günü LGS sonuçları açıklandı. Geçtiğimiz hafta sonu da YKS sınavları yapılmıştı. Bu sınavlarda sorulan sorulara öğrencilerin, velilerin hatta öğretmenlerin bile itirazı oldu. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?
VEYSEL DURGUN:YKS sınavını ÖSYM yönetiyor ancak LGS ile ilgili konuşacak olursam özellikle matematik sorularının zorluğunu kabul ediyorum ancak sınav havuzundan çıkarılan soruların tamamının da zor sorulardan oluşması bir talihsizlikti. Nihayetinde bu bir sıralama sınavı. Herkes aynı sorulara muhatap olduğu ve bu kişiler arasında bir değerlendirme yapıldığından dolayı büyük bir sorun olarak görmüyoruz bu durumu. Bu sınavlarda özellikle şunu gördük okuma alışkanlığının olması çok önemli. Okuduğunu anlama, bunu yorumlayabilmenin ne kadar önemli olduğunu gördük.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Resmiolmasa da ilk sonuçları almaya başladınız sanıyorum. Adana özelinde bakacak olursak nasıl bir sonuç ortaya çıktı LGS sınavında?
VEYSEL DURGUN:Şu ana kadar gelen bilgilere göre 2 öğrencimiz tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan aldı. Bu öğrencilerimizden birisi devlet okulunda diğeri özel okulda okuyor. 13 öğrencimizin de bir yanlışı olduğunu biliyoruz. Bu vesile ile bu öğrencilerimizi, ailelerini ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. İlk sonuçlara bakıp Adana için özel bir değerlendirme yapacaksak olursak keyifli olduğumuzu söyleyebilirim. Geçtiğimiz yıllara göre daha iyi bir sonuç alacağımızı düşünüyorum.
KURTULUŞ KILINÇ: LGSsınavının dışında Adana’nın Türkiye genelindeki durumunu değerlendirmenizi istesem neler söylersiniz? Geçtiğimiz yıllarda açıklanan tablolar pek iç açıcı değildi. Şimdi durum nasıl?
VEYSEL DURGUN:Ben ilk göreve başladığımda Bakanlığımızın açıkladığı veriye göre Adana 64. sıradaydı. Sonraki yıllarda resmi bir açıklama yapmadı ancak biz kendimiz bir araştırma yaptık. Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir fark olduğunu gözlemledik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; elimizdeki verilere göre her yıl daha iyiye doğru gittiğimizi söyleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl ÖSYM’de ilk binde Adana’dan 95 öğrenci vardı ve bu öğrencilerin ellisi sayısalcıydı. Bu da çok önemli bir veri. Bütün bu gelişmelere rağmen bunu yeterli bulmuyoruz. Daha iyi olmak zorundayız. Bunu da başaracağımıza inanıyoruz.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Bazı projelerinizin pandemiye takıldığını biliyorum. Eylül ayında yeni dönemde yüz yüze eğitime geçilirse hedefleriniz neler?
VEYSEL DURGUN:Bizim ilk göreve başladığımızda 4 ana hedefimiz vardı. Birincisi akademik başarı. Adana’ya yönelik olumsuz imajın değişmesini hedefledik. ATAK01 projesini başlattık. Bu projeyle her okulumuzun önce kendisi ile yarışmasını istedik. Güzel de bir başarı yakalamıştık. Adana’da çok ilginç bir durum var. Bir ilçe ile diğer bir ilçe arasındaki makas çok fazla açık. Türkiye’nin en iyi okulları arasında olan okulumuz da var sonlarda yer alan okulumuz da var. Hayat Boyu Öğrenme ile ilgili de çok önemli bir hedefimiz vardı. İlk sene bunun yarısına ulaştık. Hedefimiz üç yüz bin kişiye eğitim verebilmekti. Burada da her mahalleye, her sokağa girdik. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz ile de ortak bir proje geliştirdik ve her öğrencimizin bir sporla ilgilenmesini istedik. En çok önemsediğimiz projelerimizden birisi de Sayın Valimizin desteğiyle yürüttüğümüz robotik kodlama ve yazılım üzerine eğitimlerimiz. Bu konuda hedefimiz On üç bin beş yüzdü ancak Pandemi nedeniyle sekiz bin ile sınırlamak zorunda kaldık. Önümüzdeki yıl otuz bin eğitimcimizin tamamını robotik kodlama eğitiminden geçirmek istiyoruz. Her okulumuzda her öğrencimizin robotik kodlamanın temel eğitimini almasını istiyoruz. Yazılım anlamında çok ciddi sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Ülkemizdeki çok ciddi kuruluşlar ile iş birliği halindeyiz. Onlardan destek alıyoruz.
KURTULUŞ KILINÇ: Son olarak önümüzdeki süreçle ilgili öğrencilerimize ve eğitim çalışanlarına neler söylemek istersiniz?
VEYSEL DURGUN:Salgın sürecinin hemen akabinde velilerden beklentilerimiz var. Tüm dünya bir sıkıntı yaşadı. Biz de yaşadık. Pandemi sürecinden sonra eksiğini en hızlı kapatan en iyi yere gelecektir. Buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımızın ruhsal olarak, duygusal olarak, bilişsel olarak eğitim ve öğretime hazır hale gelmesini istiyoruz. Bu noktada velilerimizden destek istiyoruz. Bize güvensinler. Bu süreci hep birlikte atlatacağız. Süreç ne getirecek bilmiyoruz ancak şartlar ne olursa olsun velilerimizin desteği bizim eksiğimizi daha hızlı kapatmamıza yardımcı olacak. O yüzden hiçbir şey yapamasak da sosyal anlamda çocuklarımız aktivite içinde olsun özellikle de kitap okusun. Artık okuyan öğrencilerimiz hedeflerine daha kolay ulaşacak. Günde bir sayfa bile olsa mutlaka kitap okumalarını sağlasın velilerimiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyorum. Velilerimize ve eğitimcilerimize bu zorlu süreçte bizlere yardımcı oldukları için teşekkür ediyorum. İnşallah Adana çok daha iyi yerlere gelecek. Bunu hep birlikte başaracağız.