Söz tükendi herkes Adana'mızı konuştu

Adana Lezzet Festivali'ni gazetemize değerlendiren Adana Valisi Mahmut Demirtaş, otellerde boş yerlerin kalmayarak kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan, tanıtım noktasında da öncü olan bu festivalin özetini 'Söz tükendi herkes Adana'yı konuştu' olarak yorumladı.

Adana Lezzet Festivali’ni gazetemize değerlendiren Adana Valisi Mahmut Demirtaş, otellerde boş yerlerin kalmayarak kentin ekonomisine önemli katkı sağlayan, tanıtım noktasında da öncü olan bu festivalin özetini “Söz tükendi herkes Adana’yı konuştu” olarak yorumladı.
 
FESTİVAL ALANINA İHTİYACIMIZ VAR
 
Lezzet Festivali’nin ortaya çıkıp hayata geçirilmesinde ve devamlılık arz etmesinde Adanalılar’a teşekkür eden Vali Mahmut Demirtaş, festival ile Adana’ya bir heyecanın geldiğini söyledi. Demirtaş birlik ve beraberlik ruhunun pekiştiğini, yurt dışından misafirlerin Adana’ya gelerek misafir olduklarını ve kültür elçisi gibi davrandıklarını ifade etti. Demitaş ‘Ayrıca eksikliklerimizi görmek adına da önemliydi. Mesela Adana'nın acil olarak bir festival alanına ihtiyacı olduğunu gördük. Bu sene her ne kadar alanı geniş tutmaya çalışsak da bu alanın bize yetmediğini gördük. Belki de önümüzdeki sene gerekli alt yapı ve üst yapı çalışmalarını yaparak alanın tamamını kullanacağız.” dedi.
 
KURTULUŞ KILINÇ’IN VALİ DEMİRTAŞ İLE YAPTIĞI RÖPORTAJ:
 
 
Yaklaşık 3 yıl önce Adıyaman'dan Adana'ya atandığında herhalde hiç bir Adanalı bu kadar çalışkan bir insanın şehri yöneteceğini düşünmemiştir.
 
Adana Valisi Mahmut Demirtaş'tan bahsediyorum. 
 
2016 yılında atanır atanmaz önce 15 Temmuz hain darbe girişimini, ardından valiliğe yapılan bombalı suikastı adeta kucağında bulan ancak dirayeti ve doğru hamleleriyle şehrin, belki de ülkenin kaderini değiştiren Mahmut Demirtaş sabahın ilk ışıklarıyla başladığı ve gece yarılarına kadar sürdürdüğü mesaisini Adana için kafa yorarak geçiriyor.
 
Vali Demirtaş'ın Adana'ya armağanlarından birisi olan ve bu yıl uluslararası bir boyut kazanarak üçüncüsü düzenlenen Adana Lezzet Festivali şehrin tanıtımında belki milyonlarca lirayla yapamayacağımız bir katkı sağladı.
 
Ben de Mahmut Demirtaş'tan randevu isteyerek Lezzet Festivali'ni konuşalım istedim ancak Vali Bey Adana'yı öyle bir dert edinmiş ki sohbet ister istemez şehrimizi ilgilendiren diğer konulara da geldi ve ortaya muhteşem bir Adana sohbeti çıktı.
 
KURTULUŞ KILINÇ: Bu yıl 'Büyük Akdeniz Şöleni' temasıyla 3'üncüsü düzenlenen ve uluslararası bir boyut kazanan Adana Lezzet Festivali'ni Vali Mahmut Demirtaş nasıl değerlendiriyor, vatandaş Mahmut Demirtaş nasıl değerlendiriyor?
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: Bizim için büyük bir heyecandı. Çünkü ilk ikisinden çok büyük keyif almıştık. Şehrimizin tanıtımına da büyük faydaları olmuştu. Misafirlerimizden de güzel geri dönüş alınca bu sene daha iyi hazırlandık. Alanı genişlettik, etkinlikleri çeşitlendirdik. Müthiş bir enerji çıktı ortaya. Hal böyle olunca da başarı kaçınılmazdı. Yaklaşık 300 Bin kişiyi ağırladık 3 günde. Herhangi bir olay olmadı. Adanalılar misafirperverliklerini en güzel şekilde gösterdi. Misafirlerimiz kente hemen adapte oldu ve festival, adına yakışır bir şekilde şölen havasına büründü. Otellerde boş yer kalmadı. Tamamı yüzde yüzlük doluluk oranına ulaştı. Bu anlamda bütün bunlar Vali Mahmut Demirtaş için çok önemliydi. Vatandaş Mahmut Demirtaş olarak değerlendirdiğimde ise insanlar aileleriyle birlikte festival alanına akın etti. Flyboard, ışık, lazer, havai fişek gösterileri, gastro şovlar derken müthiş bir ambians oluştu. Hava da güzel olunca söz tükendi ve tabir yerindeyse Adana konuştu Adana lezzetleri konuştu. Bütün bunlardan sonra şimdi aklımızda 4'üncü festival var. Şimdiden onun heyecanı sardı içimizi ve hazırlıklarına da başladık. 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Festivalle ilgili geri dönüşler iyiydi o zaman?
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: Her şeyi dört dörtlük yaptık diyemeyiz belki ama şunu söyleyebiliriz; Sadece Türkiye'de değil dünyada da bir şehrin halkı şehirlerinde düzenlenen bir festivale böyle sahip çıkmamıştır. Bunu ancak Adana başarabilirdi, başardı da. Sadece kendi düşüncelerimi söylemiyorum şehir dışından veya yurt dışından gelen misafirlerimizin söylediklerini söylüyorum. Şehrin tanıtımı adına büyük bir iş başardık. Bu, Adanalının başarısı. O yüzden tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Şimdi diğer festivalleri daha heyecanla bekliyoruz. Daha iyisini, güzelini, coşkulusunu yapmak için sabırsızlanıyoruz. 
 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Lezzet Festivali'nin şehrimize ekonomik boyutunun dışında nasıl bir katkısı oldu? 
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: 
Öncelikle sanayi, kültür, medeniyet kenti olan Adana'ya, bu kentin sakinlerine bir heyecan geldi. Bir inanç geldi. Şehrin kötü imajının silebileceklerine, gerçek Adana'yı anlatabileceklerine inandı insanlar. 
 
Birlik ve beraberlik ruhu pekişti. Yardımlaşma duygumuz gelişti. 
 
Yurt dışından yemek kültürleri birbirine benzeyen ülkelerin vatandaşlarını misafir ederek onların şehrimizi tanımalarını ve ülkelerinde kültür elçisi gibi çalışmasını sağladık. Bir dostluk köprüsü kurduk. Böylece bundan sonraki zamanlarda bu ülkelerden şehrimize daha çok turist çekebileceğiz. 
 
Ayrıca eksikliklerimizi görmek adına da önemliydi. Mesela Adana'nın acil olarak bir festival alanına ihtiyacı olduğunu gördük. Bu sene her ne kadar alanı geniş tutmaya çalışsak da bu alanın bize yetmediğini gördük. Belki de önümüzdeki sene gerekli alt yapı ve üst yapı çalışmalarını yaparak alanın tamamını kullanacağız. 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Festivalin en güzel yanlarından birisi de atanmış ve seçilmiş insanların verdiği görüntüler veya söylediği sözlerdi. Değişik siyasi partilerden belediye başkanları veya farklı görüşlerden insanlar bütün farklılıkları bir kenara koydu. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu tabloyu? 
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: Ben göreve başladığım andan itibaren atanmış veya seçilmiş gibi bir ayrıma inanmadım. Önemli olan Adana'ydı. Adana'yı daha doğru tanıtmak ve daha ileri taşımaktı. Bunu başarmak için çalıştık. Başta Sayın bakanlarımız ve Adana Milletvekilimiz olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız, oda başkanlarımız, kurum müdürülerimiz, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz ve vatandaşlarımız Adanalılık ortak paydasında buluştu. Artık mesele Adana ise Adana'nın geleceği ise gerisi teferruattır. Örnek bir dayanışma başlattık. Daha önce belki başka şehirler örnek veriliyordu ama artık Adana parmakla gösterilir oldu. Standartların çok üzerinde bir görüntü çıktı ortaya. 
 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Gastronomi kenti ünvanı almak için Büyükşehir Belediyesi bir çalışma yürütüyor ve sizin de yakından takip ettiğinizi biliyorum. Son durum nedir? 
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: UNESCO'ya gastronomi kenti olma konusunda başvuru yetkisi Büyükşehir veya ilçe belediyelerinde. Bir başvuru sözkonusu ve süreç devam ediyor. Eğer yetki bende olsaydı 2 yıl öncesinden başvurabilirdim. Ancak kısa bir sürede Adana'nın da gastronomi kenti ünvanını alacağına inanıyorum. Bu bize ekonomik anlamda daha da fazla fayda sağlayacak. Böylece daha çok turist ağırlayacağız. Patentini aldığımız ürünler vardı. Şimdi başka başvurularımız da var. Süreç devam ediyor. Bu sene bu patentleri alırsak gastronomi kenti ünvanını almak daha kolay olacaktır. 
 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Nedir başvurularla ilgili son durum? 
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: Adana Kebabı'nın patentini daha önce almıştık. 32 değişik ürün veya yemekle ilgili başvurumuz oldu. Bunlardan üçünün onayını aldık. İlana çıkıldı. Bunlar Adana Şalgamı, Çukurova Pamuğu ve Adana Karpuzu. Diğerleri ile ilgili de süreç devam ediyor. Sonuçlandıkça kamuoyuyla bu bilgileri paylaşacağız. 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Valiliğin önünden çok erken saatlerde veya gece yarıları geçtiğim zamanlarda makam aracınızı hep burada görüyorum. Mesai mefhumu gözetmeden çalışıyorsunuz. Hiç, "Yoruldum" dediğiniz oluyor mu? 
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: Yok. Hiç, "yoruldum" demiyorum. Aksine çalıştıkça yorgunluğumu unutuyorum. Çok güzel bir ekiple çalışıyorum. Onlar da bana uyum sağladığı için başarılı oluyoruz. Daha sonra vatandaşlarla görüştüğümüzde hayır dualarını aldığımızı görmek, gözlerindeki sevince şahit olmak, samimiyetlerini hissetmek bize daha çok çalışmamız gerektiği mesajını veriyor. O yüzden hiç "yoruldum" demedim. Hep, "daha fazla ne yapabilirim?"derdindeyim. Bu makamlar bize emanet. Biz bu emanete en iyi şekilde sahip çıkmak zorundayız. İşte o zaman gönül rahatlığı içinde bir gün bu makamı terk edebiliriz. Aksi, milletimize ihanet olur ki bu noktada asla bir düşüncemiz olamaz. Adana için, Adanalı için çalıştıkça daha çok mutlu oluyoruz. Hergün bir önceki günden daha fazla çalışmayı kendimize şiar edindik. Bu doğrultuda da çalışıyoruz. 
 
KURTULUŞ KILINÇ: Son olarak şunu sormak istiyorum; Adana deyince aklınıza ilk ne geliyor?  
 
MAHMUT DEMİRTAŞ: Sıcak kanlı, samimi, neşeli insanlar geliyor. Bir de enerji. O kadar enerjik bir halk ki Adana'da yaşayanlar. Ülkenin her tarafından göç almasına rağmen gelenleri de kendilerine uydurmuşlar ve bir kültür oluşmuş. Adanalılık kültürü. İşte bu kültürün bu şehri zirveye taşıyacağına inanıyorum. Yeter ki doğru dokunuşlar yapılsın. Adana canlı bir kent. Heyecanlı bir kent. Adana'nın geleceği çok parlak ve inanıyorum ki Adana Türkiye'nin parlayan yıldızı olacak.