Sözütek: Esnafa bir dokun, bin ah işit

Adana Esnaf ve Saanatkar Odalar Birliği (Adana ESOB) ve Minübüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Türkiye yaşanan ekonomik krizde esnafa uzun vaadeli krediler temin edilmesi gerekitğini ve kayıtdışı dükkan açanlarla mücadele edilmesiyle bir nebzede olsa esnafın sorunlarının hafifleyebileceğini söyledi.

Adana Esnaf ve Saanatkar Odalar Birliği (Adana ESOB) ve Minübüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Türkiye yaşanan ekonomik krizde esnafa uzun vaadeli krediler temin edilmesi gerekitğini ve kayıtdışı dükkan açanlarla mücadele edilmesiyle bir nebzede olsa esnafın sorunlarının hafifleyebileceğini söyledi.
 
Esnaf ve Saanatkar Odalar Birliğinin’in amacının Türkiye genelinde yurttaşların ve esnafların haklarını koruyarak ilgili kuruluşlarla var olan sorunları çözmeye yönelik çalışmalar yapmak amacında olduklarını söyleyen Nihat Sözütek, bu doğrultuda tüm esnafların helalindan para kazanmalarını amaçladıklarını belirtti.
 
‘‘Esnafa uzun vadeli krediler temin edilmeli’’
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz sonucunda yaşanan kepenk kapatan esnaf kurtuluşun devlet projesi ile sağlanayacağını belirten Sözütek, Cumhurbaşkanının esnafa destek vererek uzun vaadeli krediler temin edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Esnafın Kredi Garanti Fonundan, KOSGEB’den ve Esnaf Saanatkarlar Kredi Kooparatiflerinden krediler kullandığını söyleyen Sözütek, ‘‘Esnaf için en önemlisi ve geçerlisi esnaf saanatkarlar kredi kooparatifleridir çünkü onun kredisi ucuzdur mesela biz ondan kredi kullanıyorduk. Eskiden faiz oranı %5’ti şimdi %8’e çıkardılar, sağolsunlar oda çok düşük bir faiz ama orada uygulanan yanlış bir politika var.Esnaf kredi kullanıyor ödüyor fakat belli bir zamandan sonra tıkanıyor bir ek kredi kullanmak istiyor fakat bu sefer banka diyor ki hayır olmaz önce tüm borcu kapatacaksın ondan sonra sana yeni kredi açabiliyorum diyor. Şimdi böyle bir durumda esnaf borcunu ödüyecek tekrar kredi çekecek ve ilk çektiği kredinin faizini ödemiş olacak ayrıcada yeni aldığı krediye faiz ödemiş olacak bu esnafın iki kez kredi çekip faiz ödemesine sebep olmakta, böyle bir duruma şiddetle karşı çıkıyoruz bu durum acilen düzeltilmesi istiyoruz’’ dedi.
‘‘Esnafın hali perişan’’
 
Esnafın halini perişan olduğunu bunun nedeninin kayıt dışı ile kimsenin uğraşmamasından kaynaklı olduğunu belirten Sözütek, bunun yanında taksicilerinde dolmuşçularında ve kamyoncu esnafınında en ufacık bir hatada ceza ile karşı karşıya geldiğini söyledi. SGK ve BAĞKUR primlerinde de bir adaletsizliğin olduğunu söyleyen Sözütek, ‘‘SGK’lu bir çalışan 7 bin iş gününde emekliliğe hak kazanırken BAĞKUR’lu birisi 9 bin iş gününde emekliliğe hak kazanıyor bu bir haksızlıktır’’ ifadesini kullandı.
 
‘‘Sığınmacılar haksız rekabet oluşturmakta’’
Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacılara hiçbir denetimin yapılmamasın haksız rekabeti doğurduğunu ifade eden Sözütek, ‘‘Adana’da kayıtlı olan Suriyeli esnaf sayısı 15’i geçmez. Yine baktığımız zaman Suriyelilerin satmakta bulundukları Suriye Ekmeğinin satışının kesinlikle yasaklanması gerekiyor çünkü bu ekmekler sağlıksız üretim koşullarında üretiliyor. Suriye Ekmeğinin satışı, vergisini veren kayıtlı fırıncı esnafına haksız rekabet oluşturmakta’’ dedi.
‘‘Adana kayıtdışı cenneti’’
Adana’da yollarda va kaldırımlarda artık yürünemediğini,yolların ve kaldırımların işgal altında olduğunu belirten Sözütek, bu işgalin sebebinin esnaflardan kaynaklandığını bu duruma Büyükşehir Belediyesinin acilen bir önlem alması gerektiğini söyledi.Adana’nın artık kayıt dışı cenneti olduğunu dile getiren Sözütek, ‘‘Kaçak haller var bu hallere koskaca kamyonlar geliyor mal indiriyorlar, gelen malları kaçak olarak satıyorlar bunlardan vergi alanmıyor kayıt dışı bir durum. Bu durumu yetkililere bildiriyoruz maalesef şimdiye kadar bir netice almış değiliz.Toplu taşıma esnafımız gelen cezalardan dolayı bitmiş, yerleşik esnafımız kayıt dışından dolayı iş yapamaz hale gelmiş durumda bu kayıtlı esnaflarımız bu kente vergi veriyor, katma değer sağlıyor’’ dedi.