SÖZÜTEK'TEN SURİYELİLER'E TEPKİ

"SURİYELİLER ARTIK ÜLKELERİNE GÖNDERİLSİN"

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Suriye'de yaşanan çatışmalar sonucu ülkelerine terk ederek dünyanın birçok ülkesine olduğu gibi Türkiye'ye de sığınan Suriyeliler'in artık ülkelerine gönderilmesinin şart olduğunu belirtti.
 Ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan milyonlarca Suriyeli'nin, yaşam tarzı, kültür yapısı, kayıt dışılık, kanunsuzluk ve kuralsızlıklarıyla artık kabul edilemez duruma geldiklerine dikkat çeken Birlik Başkanı Sözütek, "Bir zamanlar misafir gördüğümüz Suriyeliler artık çekilmez oldu. Her açıdan ülkemize zarar verir duruma geldiler. Her iş kolunda kayıt dışılık, hayatın her alanında kuralsızlık, kanunsuzluk had safhada. Hemen her iş kolunda çalışıyorlar, her türlü işi yapıyorlar ama kayıtları yok. Günlük yaşamda, çok rahatlar. Trafik kurallarına, insani kurallara uymuyorlar. Esnaflarımızla haksız rekabet had safhada. Ne aldıkları, ne de sattıkları ürünlerin kaydı yok. Vergi ödemiyor, prim yatırmıyor, istihdama katkı sağlamıyorlar. Esnafımız bunlara kayıtsız değil. Ama,  Devletimiz var iken, bunlara müdahale etmek istemiyor. Ama artık sabır sınıra dayandı. Acil bir düzenleme lazım. Aksi halde toplumsal gerginlikler daha da artabilir"dedi.
 Adana'nın sıkıntıları varken, buna bir de kayıtdışı Suriyeliler'in eklenmesiyle, şehirde yaşayan işsizlerin daha da bunaldığına dikkat çeken Sözütek, "Ucuz işçilik adına, hemen her fabrika, ticarethane bir yana hemen her küçük işletmede de işçilik maliyetini düşürmek adına asgari ücretin altında ücretle, kayıtdışı Suriyeli çalışıyor. Bu durum işvereni kurtarsa da, ülkeye ve istihdama zarar veriyor. Kayıtlı işsizlerimiz, bizim evlatlarımız aylardır iş arayıp, bulamazken, kayıtsız Suriyeli düşük ücretlerle anında iş bulabiliyor. Önce işçi olarak çalışan Suriyeliler, işi öğrendikten sonra bu kez merdiven altı, fason üretimleriyle piyasayı ele geçirmeye çalışıyorlar. Onların işçileri de Suriyeli ve kayıtları olmadığı için vergi ödemiyor, sigorta yatırmıyorlar. Kayıt dışılığa, haksız rekabete artık son verme zamanı gelmiştir. Bugün ülkemizde kayıtlı 3,5 milyonu aşkın Suriyeli yaşıyor. Adana'mızda da kayıtlı 220 bin Suriyeli'den daha fazla kayıtsız yaşıyor. Tablo ortada. Gerçek şu ki; Türkiye'nin huzuru için Suriyeliler bir an evvel ülkelerine gönderilmelidir"diye konuştu.