Sudaki nitrata dikkat

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, insan sağlığı ve ekosisteme zararlı olduğu tespit edilen sudaki nitrata karşı alınan önlemlerin hangi aşama olduğunun açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, insan sağlığı ve ekosisteme zararlı olduğu tespit edilen sudaki nitrata karşı alınan önlemlerin hangi aşama olduğunun açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü, tarımsal kaynaklı kirliliğin tespiti ve Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi amacıyla Türkiye genelinde 4.836 istasyonda sularda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği izleme çalışmalarının yapıldığını açıkladı.
SULARDAKİ AŞIRI NİTRAT ORANI
Gürer, sulardaki aşırı nitrat oranının neden olabileceği sağlık ve çevre sorunlarını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.CHP Milletvekili Gürer, önergesinde şu sorularına yanıt istedi:
“Ülkemizde yeraltı sularının içme suyu olarak kullanılmasında belirlenen nitrat konsantrasyon sınırı kaçtır? Bu konuda yaşanan bir sorun var mıdır?
Bahsi geçen sular hangi kuruluş tarafından ne sıklıkla incelenmektedir?
Nitrat oranlarında artışta belirlenen sınırı aşan bölgeler var mıdır? Yeraltı sularının içme suyu olarak kullanımında nitrat oranının sorunlara neden olmaması için alınan tedbirler nelerdir?
Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Konya ve Niğde illeri yeraltı sularından elde edilen içme sularında, ambalajlı ya da konutlarda tüketilen kaynağından alınıp analiz yapılan örneklerin değerlerinde değişim var mıdır, varsa artış görülen değerler hangileridir? Bahsi geçen illerde yapılan testler sonucu su örneklerindeki nitrat oranı değeri nedir?”
ARITMA TESİSLERİNDE MEBRANLI PROSESLER KULLANILIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, nitrat parametresinin yüksek olduğu suların arıtılması için, DSİ tarafından projelendirilen içme suyu arıtma tesislerinde membranlı prosesler kullanıldığını belirtti.
Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği kapsamında su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirten Bakan Pakmedirli, “Tarımsal kaynaklı kirliliğin tespiti ve Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi amacıyla Türkiye genelinde 4.836 istasyonda sularda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği izleme çalışmaları yürütülmektedir. Analiz sonuçları Nitrat Bilgi Sistemi’ne kaydedilmekte, tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğinin tespiti ve nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi çalışmalarında değerlendirilmektedir” açıklamasında bulundu.
NİTRAT KİRLİLİĞİ EYLEM PLANI
Nitrat kirliliği izleme sonuçlarına bağlı olarak Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi çalışmasına devam edildiğini anlatan Bakan Pakdemirli, çalışma kapsamında Nitrata Hassas Bölgelerin köy/mahalle bazlı olarak belirlendiğini ve kirliliği önlemeye yönelik tedbirleri içeren Nitrat Kirliliği Eylem Planları hazırlandığını kaydetti.

TARIMSAL KİRLİLİĞE KARŞI KORUMA YÖNTEMLERİ
Bakan Pakdemirli, Nitrat Kirliliği Eylem Planlarında; arazi yönetimi, gübreleme yönetimi, hayvansal gübre yönetimi, sulama yönetimi konularında toprak ve su kaynaklarının tarımsal kirliliğe karşı korunmasına yönelik tedbirlerin yer aldığını ifade etti.
ÇEVRE DOSTU TARIMSAL UYGULAMALAR
Bakan Pakdemirli, “Nitrat Kirliliği Eylem Planlarının uygulanması ile tarımsal üretim yapılırken, çevrenin korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği için toprak ve su kaynaklarının koruma/kullanma dengesinin gözetilerek çevre dostu tarımsal uygulamaların yaygınlaştırılması hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.
GÜRER: “ÇALIŞMA SONUÇLARI AÇIKLANMALI”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise nitratlı suyun neden olduğu sağlık ve çevre sorunlarının belirlenmesine yönelik yapılan çalışmaların sonuçlarının rakamsal boyutlarıyla bir an önce açıklanması gerektiğini belirtti.
DAHA CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI
Sulardaki aşırı nitrat oranının insan sağlığı ve ekosistemlere zararlı olduğunun bilindiğine işaret eten CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, Su içeriğindeki oksijenin tükenmesine ve ötrofikasyona yol açması sorun yaratmaktadır. Tarımda aşın gübre kullanımının sorunu tetiklediğini de bilim insanları açıklamaktadır. Bu konuda, mevcut halinden çok daha ciddi önlemler alınması gerekmektedir. Su kirliliği doğa kirliliğine dönüşmesi canlılar için önemli riskler oluşturacağı için konu önemli ve takip gerektirir” diye konuştu.
 

Nitrat önerge