Tarım için 13 maddelik acil önlem önerisi

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, içinde bulunduğumuz zor dönemde halkın beslenme ihtiyacını karşılayan tarım sektörü için alınması gereken 13 maddelik acil önlem önerisinde bulunarak, 'Çiftçi durursa tarım durur, tarım durursa hayat durur' dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, içinde bulunduğumuz zor dönemde halkın beslenme ihtiyacını karşılayan tarım sektörü için alınması gereken 13 maddelik acil önlem önerisinde bulunarak, “Çiftçi durursa tarım durur, tarım durursa hayat durur” dedi. 
Başkan Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, içinde bulunduğumuz bu zor günlerin milletçe dayanışma içinde en kısa sürede atlatılacağına olan inancını ifade edip, bu dönemde tarımsal üretiminin devamlılığının önemine vurgu yaptı.
Koronavirüs salgınının, ekonomik olarak bir çok sektörü olumsuz etkileyeceğinin aşikar olduğunu ifade eden Doğru, “Bu salgının, halkımızın sağlıklı beslenme ihtiyacını karşılayan tarım sektörüne olacak etkilerini en aza indirmek ve üretime devam etmek için alınması gereken acil önlemler bulunmaktadır” dedi.
Başkan Doğru, 13 maddelik öneride bulunarak, bunlardan ilkinin tarım sektörünün mücbir sebep kapsamına alınarak, diğer sektörlerin faydalandığı avantajlardan yararlanmaları olduğunu belirtti.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan sübvansiyonlu kredi baremlerinin kullanım tarihi ve vadeye bakılmaksızın %25 oranında arttırılması ve çiftçilere üretim için ilave ucuz finansman sağlanması gerektiğini vurgulayan Doğru, “Özel ve kamu bankalarından tarımsal kredi olarak kullandırılan mevcut tüm kredilerin kapatma vadesi BDDK’nın alacağı bir kararla 12 aydan 24 aya çıkarılmalıdır” dedi.
Mutlu Doğru, 2019 yılına ait ödenmemiş başta yağlı tohumlar olmak üzere tüm destekler için başvuru sürecini tamamlamış tüm çiftçilere ödeme yapılarak, girdi alımında kaynak sağlanmasının piyasaya da önemli miktarda likidite sunulmasını sağlayacağını ifade etti.
Çiftçilere  ödenen tarımsal desteklere, sulama birlikleri ve elektrik şirketlerine olan borçları nedeniyle bloke konulmasına, içinde bulunduğumuz zor süreç göz önünde bulundurularak geçici olarak ara verilmesi ve el konulan desteklerin çiftçiye geri ödenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Mutlu Doğru, “Tarımsal üretim için ekim, dikim ve sulama mevsiminin başladığı şu günlerde tarımsal elektrik birim fiyatları da  gözden geçirilerek düşürülmeli,  en azından bu sezona mahsus olmak üzere elektrik faturaları vade farkı olmaksızın hasat sonrasında tahsil edilmek üzere ertelenmelidir” önerisinde bulundu.