Tarım işçilerinin sorunlarını da biz çözeceğiz.

İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, iktidarlarında mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını da çözeceklerini söyledi.

Çulhaoğlu yaptığı açıklamada, iktidarın önce insana yatırım yapmaları gerektiğini bir türlü anlayamadıklarını belirtti.   Ülke olarak verimli topraklar üzerinde yaşadıklarını belirten Çulhaoğlu, şunları kaydetti:
‘’ Ama ne yeterince üretebiliyor ne de üreten vatandaşımızı mutlu edebiliyoruz. Bu mutlu edilemeyen en önemli gruplardan biri olan evsimlik tarım işçilerimizin, yani yevmiyeci, konargöçer, yıl boyunca oradan oraya çalışmaya giden emekçi kardeşlerimizin sorunları saymakla bitiremeyiz. Sigortasız, kayıtsız, güvencesiz, işverenin ve başlarındaki çavuşların, dayıbaşıların insafına terk edilen vatandaşlarımız. Onlar; Bu ülkenin en mağdur, en yoksun gruplarından olanlar. Soframızdaki yemeğimizde alın teri olan bu emekçilerimizin, tam sayısını bilemiyoruz. Çocukların çoğu okul çağında ama maalesef okula gitmiyor, gidemiyor. 14-15 yaşındaki çocuklarımız tarlada çalışıyor.
Peki bu vatandaşlarımız temel insan hakkı olan içme suyuna, temiz suya erişimleri var mı? Yok. Barınma hakkı, banyo, tuvalet, hijyen imkanları, insana yakışır durumda mı? Hayır. İhtiyaçlarını su tankerlerden, plastik depolardan, bidonlardan sağlanıyor. Barınma; Naylon, bez ve branda çadırlar ile sağlanıyor. Neredeyse hepsinin hali böyle. Çadırların yarısında elektrik yok. Gaz lambası veya fener ile aydınlatılıyor.
İYİ Parti olarak iktidara geldiğimizde mevsimlik tarım işçilerimizi de unutmayacağız. Bütün sorunlarıyla, birer birer ilgileneceğiz. Çavuşlar ve dayıbaşlarıdahil olmak üzere mevsimlik tarım işçilerini sigorta kapsamına alacağız. 5 yıl boyunca sigorta primlerinizi biz ödeyeceğiz. Geçmiş çalışmalarını belgelemeleri halinde geriye doğru borçlanma imkânı sağlayacağız. Borçlanma süreleri kadar, faizsiz olarak vadelendirme yapacağız. Kırsal hizmetler kapsamında mobil ve sabit konteyner barınma istasyonları kuracağız. Bu istasyonları istenirse belli sürelerle aynı ailelere tahsis edeceğiz. Her haneye mutlaka temiz içme suyu sağlayacağız. Elektrik enerjilerini imkân varsa, mobil yenilenebilir enerji istasyonları üzerinden, İmkan yoksaortak elektrik şebekesi üzerinden sağlayacağız.
İlkokul ve okul öncesi çocukları için mobil okullar açacağız. Ortaokul ve lise eğitimi için taşımalı eğitim imkânı sağlayacağız. Her konteyner istasyonu için, geçici “Aile Planlaması” ve “Sağlık istasyonları” açacağız. Ev Ekonomisi eğitimleri vereceğiz. Gezici sinema, kütüphane ve kültür evleri hizmetleri sağlayacağız. Çalışma yerlerine gidiş gelişleri ve uzun yol seyahatleri için TARSİM üzerinden tarımsal risk ve kaza sigortalarını yapacağız.’’