"Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Adana'da uygulanan'Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor Programı'nın Proje Pazarı ve Sertifika Dağıtım Töreni Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca, tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla yürütülen “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında, Adana İl Müdürlüğü tarafından “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” programı uygulandı.
 
Program kapsamında, kadın çiftçilere Adana’da  İŞKUR/KOSGEB işbirliği ile sertifikalı ve istihdama yönelik, 70 saat 9 gün süreli uygulamalı girişimcilik eğitimleri verildi. 10 ilçeden 56 kadın çiftçi bu eğitimden faydalanarak, farklı ve özgün projeler hazırladılar. Hazırlanan projeler, Özel Sektörler, STK’lar, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi kurumlar tarafından desteklenmeleri amacıyla İl Müdürlüğü kampüs alanında gerçekleştirilen Proje Pazarında sergilendi.
Proje pazarına Adana Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu,, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana İŞKUR Şube Müdürü Kenan Bildik, Kurum Müdürleri, İl ve İlçe Müdürlüğü idareci ve teknik elemanları ile Kadın çiftçiler ve diğer davetliler katıldı.
 
-KADIN ÇİFTÇİLERİN GİRİŞİMCİLİK RUHU-
 
Etkinlikte konuşma yapan Adana Vali Yardımcısı  Cengiz Horozoğlu, kadın çiftçilerimizin girişimcilik ruhunu geliştiren böyle bir etkinlikte bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti;
“Kuşkusuz ki toplumsal hayat, kadın ve erkekle birlikte biçimleniyor. Ancak toplumumuzda kadının yeri daima yücedir. Çünkü kadın her şeyden önce annedir, eştir, abladır ve kardeştir. Ülkemiz bilimden sanata, spordan tarıma yaşamın her alanında kadınlarımızın elde ettikleri başarılarla daha aydınlık bir geleceğe ilerlemeye devam edecektir. Bu gerçekten hareketle, proje kapsamında tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımız bilinçlendirilmektedir”.
Horozoğlu, kadınlarıın alınterleri ve emeklerinin, ülkemiz tarımının gelişip kalkınması açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Horozoğlu, kadınların tarımsal üretimde daha fazla yer almalarının nihai hedeflerimizden biri olan kırsal kalkınmaya ivme kazandıracağına vurgu yaparak, tarımsal eğitimde kurumlar arası işbirliği ve dayanışmanın geliştirilmesinin en önemli önceliklerimiz arasında yer alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ise yaptığı konuşmada, kadınların ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlendiklerini belirterek, 2,8 milyon kadın çiftçinin günde 16-17 saat çalışarak, insan üstü bir gayretle üretime omuz verdiğini ifade etti.
Bakanlık olarak kırsaldaki kadına yönelik öncelikli hedefin, girişimci ve üretici olarak rol alacak kadınlarımızı uygun yayım yöntemleri ile eğitmek, yeni yöntem, teknik ve teknolojileri onlara kazandırmak, yenilikçi-modern ve uygulanabilir projelerin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak olduğunu söyleyen Tekin, “Bilinmelidir ki; bir kadın çiftçiyi eğitmek demek, gelecek nesilleri eğitmek demektir. Tarımsal konularda kurumlar arası dayanışmayla bütün imkânlarımızı kullanarak eğitim hizmeti vermek, bizim asli görevimizdir. Tarımdaki iş gücünü gelire dönüştürerek kadın çiftçilerimizin güçlendirilmesine yönelik birçok başarılı proje ve çalışmalar yapmaktayız.  İşte bugün burada bunlardan biri olan ve Bakanlığımız destekleri ile gerçekleştirilen "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında sizlerle bir aradayız” dedi.
Tekin, İlki 2015 yılında başka illerde uygulanan ve Türkiye çapında yaygınlaştırılması düşünülen projenin bu programın, 2016 yılında Adana, Adıyaman, Artvin, Bolu, Iğdır, Kırşehir, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Yalova illerinde gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Aynı zamanda Bakanlığımızın bu projesi, Avrupa çapında kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve teşviki ile Avrupa Komisyonu'nun sponsorluğunda 2006 yılından beri verilmekte olan, 2016 Yılı Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri'nde Türkiye'yi temsil eden iki projeden birisi olarak, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi kategorisinde aday olmaya hak kazandı” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından başkanlığını Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin’in yaptığı ve KTV Şube Müdürü Birsen Ergün, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Bostan Budak, Çukurova Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Biriminden Burak Can Gezer ile Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Muhlise Tülin Erdemışık’tan oluşan bağımsız beş kişilik Jüri tarafından ilk üçe giren projeler açıklandı.
 
-‘’LAVANTA KOKULU KELEBEKLER’’ PROJESİ BİRİNCİ –
 
“Lavanta Kokulu Kelebekler” projesiyle dereceye girerek birinci seçilen proje sahibi kadın çiftçi Yeliz Tok’a 3.000.-TL’lik hediye çeki, “Küçükbaş Hayvan Yününden İp Üretimi ve Kilim Dokuma” projesiyle ikinci seçilen proje sahibi kadın çiftçi Fatma Kılınç’a 2.000.-TL’lik hediye çeki ve “Gojy Berry Yetiştiriciliği” adlı projeyle üçüncü seçilen proje sahibi kadın çiftçi Zeliha Kanalka’ya ise 1.000.-TL’lik hediye çeki verildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm proje sahiplerine çeşitli hediyeler verilerek, sertifikaları törenle takdim edildi.
Yarışmada birinci seçilen proje sahibi kadın çiftçimiz Yeliz Tok, “Lavanta Kokulu Kelebekler” projesiyle Bakanlığın belirleyeceği bir tarihte 10 ilin yarışacağı Proje Yarışmasına katılarak Adana’yı temsil edecek. Düzenlenen yarışmada birinci olacak proje, 30.000 TL hibe ile desteklenerek hayata geçirilecek.
 

Tarım Kadın Adana Yeliz Tok sertifika