TMO GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, stoklarında yeterli miktarda nohut varken ülkemize nohut ithaline ses çıkarmayan TMO'nun kamuoyuna kelime oyunları yaparak verdiği bilgide gerçekleri çarpıttığını iddia etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, stoklarında yeterli miktarda nohut varken ülkemize nohut ithaline ses çıkarmayan TMO’nun kamuoyuna kelime oyunları yaparak verdiği bilgide gerçekleri çarpıttığını iddia etti.
Gürer, Sayıştay’ın, TMO’nun stoklarında gereğinden fazla nohut bulundurmasına rağmen, Türkiye’nin yurtdışından nohut ithal ettiği, muhafaza edilmesinde güçlük yaşanan ürünlerinden bir bölümünün de  Suriye’ye hibe edildiğinin de Sayıştay raporuna yansıdığını söyledi.
KELİME OYUNU YAPMA TMO!..
2019 yılı TMO Sayıştay raporunun  üzerinden eleştirilerde bulunduğunu anımsatan  Ömer Fethi Gürer, “TMO, bu eleştirimize verdiği yanıtta, TMO’nun nohut ithal etmediğini belirterek özel sektörün nohut ithal ettiğini ifade etmiştir. Bizim yaptığımız basın açıklamasının belge, bilgi ve gerçeklere dayanmadığını ifade etme  haksızlığını göstermiş. Kelime oyunu yaparak, ülkemizde tarımın geldiği noktanın yarattığı olumsuzlukların üzerine örtemeye çalışmak, kelimenin tam anlamıyla aymazlıktır” diye konuştu.
TÜRKİYE NOHUT İTHALATINDA İLK 5’TE 
Türkiye’nin nohut ithalatında dünyadaki ilk 5 ülke arasında yer aldığının, Tarım Bakanlığının Resmi internet sitesinde görülebileceğine de dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılında 93 bin ton, 2019 yılında 13 bin ton, 2020 yılı Kasım ayı itibariyle de 18 bin ton nohut ithalatı  yapıldığını TMO da kabul ediyor ama biz yapmadık diyor. TMO’da yeterli nohut stoku varken bu ithalata neden göz yummuştur? TMO stoklarında nohut  varken  firmaların  özel ürün ithali ile  durum açıklanabilir mi? Tohumunu getirir o ürünü ülkende üretirsin. Ayrıca verilerde ithalatta değişkenlik nedendir? Türkiye nohut ithalatında dünya beşincisi olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı resmî internet sitesinde yer almaktadır. TMO stoklarında yeter miktarda stok varken nohut ithalatı kimlere yaptırılmıştır?” dedi.
TMO’nun çiftçinin karagün dostu olmaktan uzaklaştığı ve hububat ithalinde yabancı çiftçiyi destekler  durumuna erdiğini de vurgulayan Gürer, “TMO açıklama yapmasını biliyorsa  2020 yılında ne kadar çiftçiden buğday aldı? Yurt dışından hangi ülkeden kaç liradan buğday getirdiğini de kamuoyuna açıklamalıdır. Tarım ve Orman Bakanı yazılı soru önergemize verdiği cevapta, “2018 yılında nohut ithalimiz yok”demişti. TÜİK kayıtlarında ise  93 bin not ithalat yapıldığı yer almaktadır. Bakan’ın  nohut ithalatından haberi olmadığının  ortaya çıkması nedeniyle yaşadığı mahcubiyeti bu sefer konuyu TMO tarafından çarpıtılıp kamuoyuna açıklama yaparak savuşturmaya çalışmaktadır. TMO stoklarında yeterli nohut varken  ülkemize nohut ithalatı yapılmasının TMO stoklarına olumsuz yansıdığı Sayıştay raporlarında ifade edilmektedir. TMO “biz ithal etmedik” demekle ithalatın varlığı ortadan kalkmaz. TMO  sorumluluktan sıyrılamaz. TMO piyasa dengeleme görevi varken stoklarında yeterli miktarda nohut varken nohut ithal edilmesine ses çıkarmayıp, “Biz ithal etmiyoruz. Başkası ithal ediyor “demek kurumun içine düşürüldüğü durumun acı göstergesidir” dedi.
 
Gürer, 2019 YILI TMO Sayıştay raporunda Türkiye’de çok miktarda nohut stoku varken, yurtdışından nohut ithal edilmesinin yarattığı sorunlar  kapsamlı olarak yer aldığını da sözlerine ekledi.

TMO GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR