TOBB'DAN GEZİ KIYAĞI

Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün, TOBB'un yetkililerine çağrı yaparak sorması üzerine kamuoyunun bilgi sahibi olduğu oda ve borsa genel sekreterlerinin TOBB tarafından Roma'ya bilgi ve görgülerini artırmak amaçlı yaptıkları gezi dikkatleri üzerine çekti.

Sabah Gazetesi’nden Dilek Güngör’ün, TOBB’un yetkililerine çağrı yaparak sorması üzerine kamuoyunun bilgi sahibi olduğu oda ve borsa genel sekreterlerinin TOBB tarafından Roma’ya bilgi ve görgülerini artırmak amaçlı yaptıkları gezi dikkatleri üzerine çekti. Aidat topladığı üyeleri esnaflar kepenk kapatırken, şirketler konkordato ilan ederken, KOBİ'ler kredi bulmak için kılı kırk yararken Roma Gezisi genel sekreterlerin motivasyonlarını artırdı mı bilinmez ama harcanan para insanların tepkisini çekti.
TOPLAM MALİYET 2 MİLYONA YAKIN
Gazeteci Dilek Güngör TOBB’dan rakamları istemiş. Geçiştirmişler. Ne diyecekler yani her şey ortada. 6-8 Aralık tarihleri arasında Roma’ya düzenlenen gezide Sheraton Oteli’nde kalmışlar. Gecelik 100 Euro… Kişi başı konaklama bedeli bin 500 lira (Üç günlük). 300 kişilik tur heyeti için TOBB’un ödediği konaklama bedeli 450 bin lira. Roma’ya gider iken özel uçak kiralanmış. Charter uçak kiralamak minimum 100 bin dolar yani 528 bin lira. Yeme, içme, ulaşım, gezi masrafları ile birlikte adam başı 250 euro. Toplam maliyet 1 milyon 500 bin ile 2 milyon lira arası…
GÜNLÜK 120 EURO YOLLUK ALMIŞLAR
Sevgili meslektaşımız Dilek Güngör yazısına devam ediyor. ‘Kaymağı yiyen genel sekreter arkadaşlar kendi oda ve borsalarından harcırah da almış. O da günlük 120 eurodan kişi başı 2 bin TL'yi geçiyor. Yaklaşık 650 bin TL de harcırah masrafını koyarsanız gezinin maliyeti 2,5 milyon TL'ye çıkıyor. Peki, soralım bakalım. Her fırsatta 'milli' ve 'yerli'yim diye övünen Rifat Bey, genel sekreter arkadaşları Çeşme'de, Antalya'da, Erciyes'te, Palandöken'de motive etseydiniz, o paralarla ne yapardınız hiç düşündünüz mü?
BU PARA İLE NE YAPILABİLİRDİ?
Durun siz zihninizi yormayın, ben anlatayım. Bugün ortalama bir esnaf veya  TOBB'a yıllık 200 ila 1000 TL arasında zorunlu aidat ödüyor. Munzam aidatlar da şirketlerin kârına göre belirleniyor. Bu parayla yaklaşık 8.500 civarındaki esnaf veya KOBİ'nin aidatını silebilirdiniz. Veyahut 2,5 milyon TL'yi bankalara vererek 7 katı kredi hacmi yaratabilirdiniz. O da 17 milyon 500 bin TL Nefes Kredisi anlamına gelirdi. Bu parayla da en az 100 esnafın derdine çare olabilirdiniz. Böyle ince hesaplar aklınıza gelmez öyle değil mi?
Neyse lafı uzatmayayım. TOBB camiasına Tevfik Fikret'in Han-ı Yağma şiiriyle cevap vereyim. Yiyin efendiler yiyin. Aksırıncaya, tıksırıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin. Ama unutmayın yedikleriniz size ait paralar değilse elbet bir yerinizden çıkar!