Üretici küstü 9 milyar uçtu!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, arpa ve buğdayda müdahale alım fiyatı açıklanmadığı için tüccarın insafına terk edilen Çukurova çiftçisinin zarar ettiğini söyledi.

Karakaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde hububat ürünlerinin hasat dönemi başlamıştır. Türkiye’nin en erken hasat yapılan bölgesi olan Çukurova’da arpalar çoktan biçilmiş ve buğday hasadı tamamlanmış olmasına rağmen, iki aydır bakanlığınız tarafından taban fiyatı açıklaması yapılmamıştır.” dedi.
ÇİFTÇİ HAYAL KIRIKLIĞI İÇİNDE
Karakaya “Çukurova çiftçisi bir kez daha hayal kırıklığı yaşamıştır. Çiftçilerimiz bin bir emekle, kredi çekerek, borç yaparak, alın teri dökerek yetiştirdikleri ürünleri piyasada en iyi fiyata satmak isterken, müdahale fiyatının bu yıl da açıklanmaması yüzünden mağdur edilmişlerdir.” ifadesini kullandı.
MALİYET 1.01 KURUŞ, SATIŞ 85 KURUŞ
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin yaptığı maliyet araştırmasına göre buğdayın 1.01 kuruş maliyeti olduğuna işaret eden Karakaya şunları kaydetti:
“Bu sonuca göre buğday taban fiyatının en az 1.20 kuruş olması gerekirken, üretici, buğdayı 85-95 kuruş arasında satmak zorunda kalmıştır. Bu durumda buğday üreticisi zarar etmiştir.”
ÜRETİCİ KÜSTÜ, 9 MİLYAR UÇTU
“Çiftçinin zarar etmesi, Türkiye’nin zarar etmesi demektir” diyen Karakaya,  yanlış tarım ve fiyat politikalarının sonucunda üreticinin tarlasına küstüğünü, ekim alanlarının daraldığını belirterek “Bu sebeple 2002-2014 yılları arasında 32 milyon ton buğday ithalatına ödenen döviz tutarı 9 milyar doların üzerinde olmuştur. Üretimden çekilen her kişi ise devlet için yük oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu tarım politikası yanlıştır ve sürdürülebilir değildir.” ifadesine yer verdi.
“ÜRETMEZSEK İTHAL EDERİZ” MANTIĞI YANLIŞ
Önergede şu tespitler yapıldı:
“Türkiye’nin milli bir tarım politikasına ihtiyacı vardır. Meseleye ‘üretmezsek ithal ederiz’ mantığı ile bakılamaz; çünkü, Türkiye’yi kırmızı et ve saman ithal eden ülke konumuna getiren de bu anlayıştır. Orta ve uzun vadede çiftçimizin kalkınması, tarımsal üretimin artırılması, sofralarımızda sağlıklı ve yerli ürünlerin bulunması için tarımsal ithalattan vazgeçilmelidir. Aksi takdirde ‘üretmezsek ithal ederiz’ politikasının ne kadar yanlış olduğunu ‘üretmezsek aç kalırız’ sonucuna ulaştığımızda ve tamamen dışa bağımlı bir ülke haline geldiğimizde anlamak zorunda kalabiliriz.”
NEDEN AÇIKLAMIYORSUNUZ, SEBEBİ NEDİR?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:
“Arpa ve buğday müdahale alım fiyatlarının 2016 yılında da açıklanmamasının sebebi nedir? ‘Üretmezsek ithal ederiz’ anlayışının orta ve uzun dönemde Türk tarımını bitireceği aşikârdır. Önümüzdeki dönemlerde ithalata dayalı tarım politikalarını ve çiftçimizi iflasa sürükleyen uygulamaları terk etmeyi düşünüyor musunuz? Üretime öncelik veren ve ithalatın önüne geçen milli bir tarım politikası için hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

MHP Mevlüt Karakaya arpa buğday hasat