Üretim sizden destek devletten

Çiftçiye verilecek tarımsal destek paketi açıklandı. Organik üretimin teşvik edilmesi amacıyla iyi tarım uygulamalarına maddi açıdan yaklaşık 15 kat destek verilecek. Kayıp elektriğin önlenmesi için de 6 ilde çiftçi ödemesine bloke konularak uygunluk istenecek.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dâhil olan çiftçilere verilecek tarımsal desteklerde bu yıl en yüksek payı, iyi tarım uygulamaları kaptı. Çiftçiyi iyi tarıma yönlendirmeyi amaçlayan düzenleme ile dekar başına 11 lira mazot ve gübre destekleme ödemesi belirlenirken bu rakam iyi tarım uygulamasında 50 liraya çıkarıldı.
Örtü altı uygulamalarda ise 150 lira destek verilirken tıbbi aromatik bitkiler için de 100 lira verilecek. Organik arı yetiştiriciliği yapanlara da kovan başına 10 lira destek verileceği açıklandı.
KAYIP ELEKTRİK BLOKESİ
Kayıp elektrikteki ödemeler de destek kapsamına alınarak devlete aktarılacak. Buna göre; bu sene içinde Dağıtım Sisteminde oluşan Kayıpların Azaltılması adına alınan Tedbirler Yönetmeliğinde belirtilen yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak gibi illerde tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik için fark ödemesi desteklerine konu ürünlerde çiftçinin alacağı bitkisel üretime konu destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulacak ve çiftçinin muvafakatı ile dağıtım şirketine aktarılacak. Kalan kısım ise çiftçiye ödenecek.
BUZAĞILARA 350 LİRA
Buzağı/malak desteği, aşıları tamamlanmış olmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı/malaklara 350 lira, soy kütüğü desteği 500 lira olarak ödenecek. Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ise ilave olarak 50 lira verilecek. Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş, besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını, mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren ve sözleşmeli besicilik yapanlar 1-300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 lira destekleme ödemesi alabilecek. Çoban desteği kapsamında 250 küçükbaş ve üzeri anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira ödenecek.
Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan ve damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği birliklerine üye olan  kayıtlı yetiştiriciler anaç hayvan başına 25 lira ile destek alacak.
İŞTE ÇİFTÇİYE VERİLECEK DESTEK ÖDEMELERİ
* 2017 yılında buzağı desteği olarak hayvan başına 350  lira, soy kütüğüne ise 500 lira verilecek.
* Sütte kalite-pazarlama, soğutulmuş ve regülasyon desteği ödenecek.
* Su kısıtı olan yerlerde mercimek ve nohut için fark ödemesi desteğine fiğ, Macar fiği, mürdümük için yem bitkileri desteğine yüzde 50 ilave destek ödenecek.
* Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi için tiftik üreticilerine belirli şartlar çerçevesinde kilogram başına 22 lira verilecek.
* 2017 yılında birliklere ödenecek hizmet bedelleri arttırılarak örgütlülüğün desteklenmesine devam edilecek.
* 2017 yılında birlikler üzerinden ödenen hayvancılık destekleri üreticilere doğrudan ödenecek.
* ÇKS’ye kayıtlı araziler üzerinde kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekimi yapan üreticilere, yapay çayır mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için belirlenen destekleme birim fiyatları üzerinden dekar başına destek verilecek.
* Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar için uygulayıcılara 75 kuruş ile 1,5 lira arasında değişen miktarlarda ödeme yapılacak.
* Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla kilogram başına doğrudan üreticiye olmak üzere destekleme ödemesi yapılacak.
45 MİLYON LİRAYA KADAR EK ÖDENEK HAZIR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, mazot- gübre desteğinin birleştirildiğini belirterek fark ödemesine konu ürünlerde dekara verilecek primlerde yeni düzenlemelere gidilerek önemli ölçüde artışların sağlandığını söyledi. İhtiyaç duyulması halinde Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün piyasaya müdahale amacıyla yaptığı alımların bedelinin Hayvancılık Genel Müdürlüğünce ödenmesi için 2016 tarımsal destekleme bütçesine “müdahale alımları desteği” adı altında 45 milyon liraya kadar da ek ödenek verilecek. Ödemelerden haksız yere yararlanmak üzere sahte veya gerçek dışı belge düzenleyenler hakkında cezai, hukuki ve idari işlem yapılabilecek.
 

Üretim destek devlet ÇKS