"Usulsüzlüğü memur tek başına yapamaz!"

Yüreğir Belediyesi'nde Ö.S. isimli belediye memuru usulsüz ödeme nedeniyle açığa alınması tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP'liler konuyla ilgili inceleme başlattı.

Önceki gün Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir’in dikkati ve titizliği ile belediye personeli olan Ö.S. isimli kişinin müteahhide fazla ödeme yapılmasından kaynaklı bu fazlalığı tespit eden memurun fazla parayı kendine ait hesaba havale etmesi yöntemiyle oluşan zimmetten dolayı açığa alınması olayı gerçekleşti. Başkan Kocaispir’in bu konudaki kararlığı takdirle karşılandı.
 
TARTIŞMA BAŞLATTILAR
Açığa alınan memur Ö.S’nin toplam 792 bin lirayı zimmetine geçirdiği daha sonra bu paranın 250 bin lirasını geri ödediği ve ödemediği kısım içinde icra takibinin başlatıldığı Yüreğir Belediyesi’ndeki bu olayla ilgili özellikle CHP’li ve İYİ Partili Meclis Üyelerinden ‘usulsüzlük memur tarafından tek başına yapılamaz’ denilerek konuyu tartışmaya açtılar. CHP’li meclis üyelerinin önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak yapılan araştırmaların sonrasında basın açıklaması yapmaları bekleniliyor.
 
PEKİ, HAK EDİŞ VE ÖDEMELER HANGİ YÖNTEMLERLE YAPILIYOR?
 
Belediyedeki usulsüzlük konusunu masaya yatıran muhalefete mensup meclis üyeleri hak ediş ve ödemeler yöntemini önce bir ortaya koyarak olayı netleştirmeye çalıştılar. Belediyede ödeme yapılırken hak ediş tanzim edilir. Fatura kesilir. İlk önce hizmete yaptıran veya alımı yaptıran şube müdürlüğünce kontrol edilir. Hizmet gerçekleştirici ve harcama yetkilisi gerekli evrakları düzenler ve mali hizmetlere gönderir. Mali hizmetler evrakları inceler ve bağlı olduğu başkan yardımcısından onay alınarak ödeme listesine alınır. Ödeme yapılacağı vakit ilgili şube müdürü, belediye başkan yardımcısı ve belediye başkanına liste sunar. Belediye başkanının belirlediği miktarda listedeki kişilere ödeme yapılır. Sıradan bir memur bütün bunları tek başına yapamaz. Farkına vardığı konudan muhakkak üst amirinin haberi olur, olmak zorundadır. Çünkü ödeme çekini veya ödeme emrini imza yetkisi olan müdür ve başkan yardımcısı imzalar. Sorumluluk imza yetkilisi olan kimlerse onlardadır. Memurda tek başına kusur bulmak ne kadar doğrudur?
 
CHP İNCELEME BAŞLATTI
İşte bu yaklaşım içinde olan CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri konuyu gündeme taşıyarak belediye idaresinin bütün bu hak ediş konusunda kimlerin nasıl kusurlu olduğunu ortaya koymasını istediler. Sorumluluk adına bu usulsüzlükte kimlerin pay sahibinin olduğunun açıklanması adına da bir çalışma başlatıldı. Bu arada CHP’nin Yüreğir ilçe ve Adana İl Başkanlığı’nın konuyla ilgili meclis üyeleriyle görüşerek bilgi sahibi olup daha sonra da ayrıntıları kamuoyu ile paylaşmak adına bir soruşturma içinde oldukları öğrenildi.