Uzlaştırmada yüzde 83 başarı

Uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uygulanan "uzlaştırma"da görüşmeleri tamamlanan 1,5 dosyadan 1,3 milyonu uzlaşma ile sonuçlandı.

Uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak uygulanan "uzlaştırma"da görüşmeleri tamamlanan 1,5 dosyadan 1,3 milyonu uzlaşma ile sonuçlandı. 

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ceza hukuku uyuşmazlıklarında ilk kez 1 Haziran 2005’te uygulanan ve 2016’da gözden geçirilerek yeniden düzenlenen uzlaştırma mekanizması, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde uygulanmaya başladı.

Bu süreçte sisteme giren dosya sayısı 2 milyon 486 bin 818'e ulaştı. Bu dosyalardan 1 milyon 514 bin 784'ünde uzlaştırma müzakereleri tamamlandı ve bunların 1 milyon 252 bin 980'i uzlaşmayla sonuçlandı. Müzakereleri tamamlanıp uzlaşma sağlanamayan dosya sayısı ise 261 bin 804'te kaldı. 

Başarı oranı yüzde 83

Açıklamada, "Müzakeresi tamamlanan dosyalarda uzlaşma başarı oranı yüzde 83 oldu. Hem mağdur ve müşteki hem de şüphelilerin memnuniyetini en üst düzeye çeken ve toplumsal uzlaşma kültürüne katkı sağlayan uygulama sayesinde mağdurlar suç nedeniyle uğramış oldukları zararları maddi ya da manevi olarak hızlı bir şekilde telafi ediyor" denildi.  

Daha kısa sürede çözüm 

Açıklamada, uzlaşma mekanizmasına ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

Ceza muhakemesi alanında alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olan uzlaştırma müessesi ile soruşturma ve kovuşturma dosyaları daha az masrafla ve daha kısa sürede çözüme kavuşuyor. Uzlaştırma süreci, mağdur ve şüphelinin kabulüyle başlayıp, tarafların özgür iradesiyle devam ediyor. Taraflar uzlaşma teklifini kabul ederlerse müzakere aşamasına geçiliyor. Anlaşma konusu edimi taraflar belirliyor. Süreçte, mağdur ve fail görüşmeleri uzlaştırmacılar eşliğinde yapılıyor.

Suç faillerinin topluma kazandırılmasını, mağdurların da haklarının korunmasını amaçlayan uzlaştırmayla taraflar, bağış, yoksullara yardım, fidan dikme gibi edimlerle uzlaşabiliyor. Uzlaşmanın gerçekleşmesiyle şüphelilerin edimleri yerine getirmesi halinde, uyuşmazlık konusu dosyanın dava konusu olmadan çözüme kavuşması sağlanıyor."

 

uzlaştırma adalet