Üzülsek mi? Sevinsek mi?

Adana yatırım teşvikte 2.bölgeden 3.bölgeye terfi etti

Daha önce yatırım teşvikleri konusunda sağlanan imkânlarda 2.bölgede yer alan Adana 3.bölgeye terfi etti. Bu terfi ile ilimizde yatırım yapan kuruluşlara verilecek teşvik miktarları da artmış oluyor. Teşvikte terfi eden Adana aslında geri kalmışlıkta bir basamak daha yükselmiş oldu! İşte alınan bu karara Adanalı sevinecek mi? Yoksa üzülecek mi? Sorusunu yönelterek kenti yönetenlere ciddi anlamda bir soru sorarak yanıtını almak istiyoruz.
İLÇELERİN TEŞVİK KONUSUNDAKİ DURUMU
Komşu Osmaniye’de teşvik alan kuruluşların daha kazançlı olduğunu yıllardır söyleyip gelen Adanalılar, son Resmi Gazetede yayınlanan karar ile teşvikte basamak atladı. Geri kalmışlıkta ise adeta ilerledi! Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan kuruluşlar 4.bölge teşvik imkânına dâhil edilip daha fazla teşvikten yararlanacak. Yine Adana’nın ilçelerinden Yumurtalık, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Tufanbeyli, Aladağ, Feke ve Saimbeyli ilçeleri tıpkı Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan firmalar gibi 4.bölge teşvik kapsamına alındı. Teşvik miktarının artacak olması bu kentin geri kalmışlığının daha da artmasının aslında bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
TEŞVİK KONUSUNDA HAZIRLIKLI MIYIZ?
Önümüzdeki süreçte teşvik bölgesindeki bu değişikliğin tarım arazilerinin heder edilerek teşvik konusuna kurban edileceğine dair endişelerin arttığı Adana’da özellikle yerel yönetimlerin tarım arazilerinin heder olmasına izin vermemeleri konunun uzmanları tarafından dile getiriliyor. Bu arada kentin Ticaret, Sanayi Odaları ile Borsa yetkililerinin öncelikle kentin geri kalmışlığını nasıl yorumlayacakları da merak konusu oldu. Yine Adana’nın teşvikte kazançlık duruma getirilmesi öncesinde bu konuda bir hazırlık yapıp yapmadığı da merak edilen bir başka konu olarak yer alıyor.