Velilerin 'yardımcı ders kitabı' isyanı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelgesini adeta takan yok gibi hareket ediyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında Ak Parti Hükümeti’nin ders kitaplarını ücretsiz vermesinden dolayı kaynakları kesilen yayın evleri bu kez okul idarelerini ikna ederek öğrencilere yardımcı ders kitabı adı altında kitap satmaya başladılar. Bakanlığın bu konudaki ‘yasağına’ rağmen okulların yasağa uymadan öğrenci velilerine ders kitabı aldırdıkları gözleniyor.
 
Kozan’da eğitim ve öğretime devam eden Lütfiye Ali Şadi Çelik Ortaokulu, İsmet İnönü Ortaokulu, Ahmet Cevdet Çamurdan Ortaokulu, Kozan Şehit Ziya Özkozanoğlu Ortaokullarındaki öğrenci velilerinden gelen şikâyetler üzerine yaptığımız araştırmada yardımcı ders kitabı satışlarının belirli yayın evleri tarafından il genelindeki okullarda satışının hızlı bir şekilde gerçekleştiği gerçeği ile karşılaştık.
 
Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine bir süre önce Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevinden atanan Veysel Doygun başta olmak üzere ildeki konuyla ilgili tüm yetkililere seslenen öğrenci velileri, kendilerinin zorunlu olarak bu ders kitaplarından almalarının istendiğini, öğrencilerin almadıkları takdirde sınıf içinde mahcubiyet yaşadıklarını, öğretmenlerin de devlet kitaplarının yerine bu ders kitabı üzerinden ders anlatarak konuyu işlediklerini ifade ettiler.
 
Devletin ücretsiz dağıttı ders kitaplarından sınav yapılarak soruların bu kitaplardan sorulmasına karşın bazı okul öğretmenlerinin idarelerin de telkinleriyle sanki özel yayın evleri ile ortak gibi hareket etmeleri bardağı taşırır noktaya getirerek velileri isyan ettiriyor. Türkiye genelinde yükselen bu sesleri bakanlığın ne kadar dikkate aldığı bilinmez ama, Adana genelinde ne yazık ki yasağa rağmen yardımcı ders kitaplarının okutulması işlemi ne yazık ki sürüyor.
 
 
Yardımcı ders kitabı uygulamasından duydukları rahatsızlığı dile getiren veliler; “Madem yardımcı ders kitabı alacaktık devletin ücretsiz ders kitabı dağıtmasına ne gerek vardı. Öğretmenler yardımcı ders kitabı istediğine göre devletin ders kitabı yetersiz mi? Ya bu sorulara bir yanıt verilsin ya da bırakılsın biz ders kitaplarını paralı alalım, bu zor günlerde devletin ücretsiz ders kitabına harcadığı para da kasasında kalsın” diyerek serzenişte bulundular.
MEB’in konuyla ilgili genelgesine rağmen bazı okullar öğrencilere kaynak kitap alınmasını zorunlu tutuyor. MEB’in her eğitim öğretim yılında öğrencilere verdiği ücretsiz kitapları yetersiz bulan bazı öğretmenler “yardımcı kaynak” adı altında öğrencilerden kitap almalarını istiyor. Bu duruma tepki gösteren veliler, yardımcı kaynak sorununa bir çözüm bulunmasını istiyor.
Milli Eğitm bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzalı MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 25.09.2018 sayılı yayın aldırılmasına ilişkin kurumlara gönderilen resmi yazıda; Bakanlığa bağlı okullarda okutulacak olan ders kitapları ile diğer eğitim araçlarının talim ve terbiye kurulu başkanlığınca kabul edilerek 2018 Ocak 2724, Haziran 2729 ve Temmuz 2730 sayılı tebliğler dergilerinde yayımlandığı hatırlatılarak Milli Eğitim Bakanlığı ders kitapları ve eğitim araçları yönetmenliğin "öğrencilere aldırılmayacak kitaplar" başlığı altında yer alan 37. maddesinde "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz" ifadesine vurgu yapılmaktadır.