Yaşlı hasta ile iletişim becerisi

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 'Yaşlıyım Huzurluyum Projesi' kapsamında, hastane çalışanlarına yalı hasta ile iletişim becerileri konusunda konferans verildi.

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, “Yaşlıyım Huzurluyum Projesi” kapsamında, hastane çalışanlarına yalı hasta ile iletişim becerileri konusunda konferans verildi. 
Hastanenin Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim amaçlı konferansta, Prof. Dr. Teslime Atlı, “Yaşlı hasta değerlendirme ilkeleri ve iletişim” konulu sunumuna, Türkiye’nin yaşlanan nüfusuna dikkati çekerek başladı. 
TÜİK’in 31 Aralık 2018 verilerine göre, Türkiye’nin toplam nüfusunun 82.003.882, medyan yaşının (ortanca yaş) 32 yıl olduğunu belirten Prof. Dr. Atlı, nüfusun yüzde 23,4’ünün 0-14 yaş arası, yüzde 67.8’inin 15-64 yaş arası, yüzde 8.8’inin 65 yaş ve üzeri olduğunu ifade ederek, beklenen ortalama yaşam süresinin 78 yıl olduğunu bildirdi. 
Prof. Dr. Atlı, Türkiye’nin yaşlı nüfusun büyüklüğünün Avrupa ülkelerinin toplam nüfusu ile karşılaştırıldığında, Danimarka, Slovakya, Finlandiya, Norveç ve İrlanda gibi ülkelerin toplam nüfusundan fala olduğunu belirtti. 
Yaşlanmanın doğumla başlayan, tıbbi ve psiko-sosyal boyutları olan bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Atlı, “Bu sürecin belirleyicileri; fiziksel özellikler (genetik, hastalıklar, yaşam biçimi, beslenme, fiziksel aktivite) bilişsel ve zihinsel işlevler, sosyal ve toplumsal ağlar, yaşam ve çalışma koşulları ile sosyo-ekonomik, kültürel ve çevresel faktörlerdir” dedi.