Yerel basının 'can suyunu' keser gibi!

Recai Mercimek'in 13 aydır meclis komisyonlarında bekletilen teklifini neden görüşüp meclise getirmezler?

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin İYİ Partili Meclis Gurup Başkanvekili olan Recai Mercimek, 10 Şubat 2020 tarihinde yerel gazetelere can suyu niteliğinde olacak ‘Meclis kararlarının yerel gazetelerde yayınlanması’ teklifi meclise sunmasının üzerinden 13 ay geçti. Tüm meslek gruplarına pandemi sürecinde mali destek sağlamak için meclisten karar çıkaran Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanı Zeydan Karalar ve meclisi, Mercimek’in kararını 13 aydır komisyonlarda bekletiyor.
ZEYDAN KARALAR VE İDARE İKNA OLMAMIŞ!
Belediye başkanını ve idareyi ikna etmeden, bir belediye meclis üyesinin vermiş olduğu teklifin meclisteki diğer partilerin gruplarını da ikna etmemesinden kaynaklı olduğu ifade edilen bu önerinin komisyonda bekletilmesine yerel gazeteler tepki göstermeye başladılar. Mecliste grubu bulunan AK Parti, MHP ve CHP’li meclis gurup başkanvekilleri, İYİ Partili Recai Mercimek’e ‘Bu konuda önce Başkan Karalar ve idareyi ikna etmek lazım. Onlar ikna olmuş gözükmüyorlar. Bu mali destek sağlayacak teklifin gerçekleşmesi için belediye bütçesine kalem bazında bütçenin ayrılması gerekir’ diyerek ortak görüş beyan etmeye başladıkları bizlere ulaşan bilgiler arasında yer aldı.
KOMİSYONDAN MECLİSE GETİRİLMESİ ZORUNLU
Bu arada yerel gazetelere yönelik olarak pandemi sürecinde ekonomik katkı sağladıklarını ifade eden cümleleri kuran belediye idaresinin “Bütçemizde harcama kalemi yok. Bütçedeki para ancak bizlerin harcamasına yeter” diyerek Recai Mercimek’in teklifine karşı duruş sergiledikleri öğrenildi. Yasal olarak komisyonda bekletilen bu önerinin kabul veya red edilerek oylanıp meclise getirilmesi gerekiyor. Komisyonda 1 yılı aşkın süredir bekleyen başkaca gündem maddesi kalmadığı için bu önerinin de acilen oylanıp meclise getirilmesi gerekiyor. Komisyonda bekletilmesi şık olmadığı gibi yerel gazeteleri de yok sayma anlamı taşıdığı şeklinde yorumlar yapılıyor.
MECLİS ÜYELERİNİN KONUYA BAKIŞ AÇISI OLUMLU
Komisyon toplantısına katılan meclis üyelerinden belirli isimler gazetemize yaptıkları açıklamada “Recai Mercimek Beyin teklifini bizler de onaylıyoruz. Bunda bir sıkıntı yok. Her meslek grubuna yönelik belediyenin mali katkıları oldu. Biz oylarımızla idareye destek verdik. Lakin bütçede böyle bir kalem olmayınca teklifin ayakları yere basmıyor. Yılbaşından önce hazırlanan belediye bütçesine eğer belediye idaresi olur demiş olsaydı ve olumlu yaklaşmış olsaydı kalem olarak para koyarlardı. Bu da olmadı. Şimdi yapılacak tek şey kaldı. Komisyonda oylanıp teklif meclise gönderilecek. Orada kimin nasıl bir tavır içinde olduğunu oylama sırasında göreceksiniz” diyerek konuyu yorumladılar.

Yerel basın can suyu