Zeytincilik para kazandıracak

Köylünün derdini dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'den kırsal kalkınma hamlesi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhan’ın Çokçapınar Köyü’nden yetişip gelen bir çiftçi çocuğu ve Ziraat Mühendisi olarak tarımı, hayvancılığı ve zeytin üreticiliğini çok iyi bildiğinin altını çizip kırsal kalkınmaya önem verdiğini köylüleri ‘zeytin yetiştiriciliğine teşvik’ ederek bir kez daha gösterdi.
NAR, KAYISI VE CEVİZ FİDANLARI VERELİM
Adana’nın Kozan İlçesi’ne bağlı Aydın Köyü’nü ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, burada köy halkının taleplerini dinledi. Halkın özellikle zeytincilik konusundaki çalışmalarını dinleyen Sözlü, Gemlik Zeytininin sofralığının daha çok kazanç getirdiğini belirtip, yağlık zeytinden daha çok sofralık zeytinciliğe soyunulmasını önerdi. Burada bir konuşma yapan Başkan Hüseyin Sözlü, tarımsal kalkınma adına yapılan çalışmaları şöyle özetledi. ‘Gücümüz yettiğince köylerimizde tarımsal üretimi artırmak amacıyla destek veriyoruz.  Hayvansal aşıların yapılmasından tutun, koruyucu hayvan sağlığı uygulamasında Adana örnek il oldu. Önümüzdeki dönem Aydın Köyü’nün zeytincilik alanında ilerlemesini düşünüyoruz. Bitkisel üretimde meyve fidanları dağıtıyoruz. Suyunuz yeterli ise sizlere narcılığı teşvik edelim. Nar fidanı verelim. Hafif kireçli topraklarda nar daha verimli yetişiyor. Kayısı fidanı da verebiliriz. Ceviz fidanı da bizim dağıttığımız fidanlar arasında yer alıyor’
GENÇLER KENDİ ZEYTİN BAHÇELERİNİ KURSUN
Köy halkının özellikle sofralık zeytini tercih etmek istediklerine ait taleplerini alan Başkan Hüseyin Sözlü, ‘Sofralık zeytin değer olarak iki katı gelir elde ediyor. Zeytini sofralık yetiştirmek konusunda kurs açalım. Kuyularını kendiniz açarsınız. Gelecek sene Aydın Köyü’ne zeytin fidesi dağıtacağız. Var olan zeytin içinde bir eğitim yaparak sofralık konusuna nasıl yöneliriz onun hesaplarını yapalım’ dedi. Türkiye zeytinyağının kıymetini bilmedi. Kıymetini bilene kadar zeytinimizi sofralık olarak değerlendirelim’ dedi. Üreticinin Eğe Birlik gibi bir birliğin olmadığını söyleyip böyle bir istekte bulunması üzerine Başkan Hüseyin Sözlü, ‘Gençler kendi zeytin bahçelerini kursunlar. Onlara yardım edelim. Birlik konusunda da mesafe kat ederiz. Önemli olan üretim ve başarıyı yakalamaktır.  Bu bölgeye Gemlik Zeytini verilecektir. Köyde bin 500 dönüm zeytin varmış. Bu kazancı 3 katına çıkarmak da bizim görevimizdir’ dedi.