Zirai Mücadele toplantısı yapıldı

Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde İl Müdürü Muhammet Ali Tekin başkanlığında Zirai Mücadele toplantısı yapıldı.

- Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde İl Müdürü Muhammet Ali Tekin başkanlığında Zirai Mücadele toplantısı yapıldı.

Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Yusuf İzzet Işık, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Burcu Danacı, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanları ile İlçe Müdürlükleri teknik elemanları, firmalarının temsilcileri ve tarım danışmanları katıldı.     

 Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, gıda güvenliğinin ve gıdaya erişimin  son yıllarda yaşanan pandemi ve savaşlar nedeniyle stratejik önemde olduğunu, bu nedenle bitki sağlığı çalışmalarının çok önem kazandığını, tüm ürünlerde surveylerin titizlikle sürdürülmesinin ve saha çalışmalarının titizlikle yürütülmesinin önemini vurguladı.

Bakanlığımız tarafından yürütülen "Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Eylem Planı" çerçevesinde Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı 12 ilçede, 125 gözlem istasyonunda, 250 tuzakta, 148 teknik personelle yapılan kontrollerde populasyon artışı belirlendiği, alınan önlemlerin akabinde Akdeniz Meyve Sineği gözlem istasyonlarında yapılan sayımlarda populasyonun düştüğü,  ilaçlamaların bunda etkili olduğu belirtildi. Sert çekirdekli meyvelerde zirai don zararından dolayı ürünün az olduğu ve bazı bölgelerde erikler hariç hasadın tamamlandığı, bahçelerde atıkların çıkarılmasıyla birlikte Akdeniz Meyve sineği populasyonunun kontrol altına alındığı belirtildi. Akdeniz meyve sineğinin problem olduğu ilçelerin zehirli yem kısmı, dal ilaçlaması için gerekli kimyasal ilaçların Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından temin edildiği belirtildi.  İl ve İlçe Müdürlüklerince yapılan survey çalışmalarının titizlikle devam ettiği vurgulandı. Ayrıca Unlu bit larvalarının turunçgillerde yıldız altına yerleşmeden, ilaçlamaların yapılması gerektiği konusuna da değinildi. Sert çekirdekli meyve ağaçlarında soğuk zararından etkilenen erkenci çeşitlerle kurulan bahçelerden ürün alınamadığı tespit edildi. Soğuk zararının olmadığı bahçelerde hasat tamamlandı.

  713 bin dekar turunçgil ekiliş alanının bulunduğu ilimizde 12, 13, 14 ve 19-20 mart tarihlerinde olmak üzere  5 gün süren İlkbahar geç donları sırasında, turunçgillerin çiçeklenme döneminde sıkıntılar yaşandığı, dökümlerin limonla başlayıp, erkenci mandarin çeşitleriyle devam ettiği belirtildi. Enter ve Mayer limon çeşitlerinde ürün kaybının fazla olduğu dile getirildi.

 Zeytin alanlarında düzenli olarak Zeytin sineği, Zeytin güvesi ve Halkalı leke hastalığı surveylerinin devam etmekte olduğu, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum olmadığı belirtildi. Pamuklu bit zararlısı sezon başında bakımsız bahçelerde tespit edilse de ilerleyen dönemlerde ekonomik zarar eşiğine ulaşmadığı için zirai mücadele önerilmediği sonucuna varıldı. Rekoltenin 2022 yılında iyi olacağı tahmin edilmektedir. Narda Ceyhan ve Sarıçam İlçelerimizdeki bazı bakımsız bahçelerde Fusarim solgunluğu, Alternaria hastalığı ve güneş yanıklığına bağlı olarak ağaçlarda sararma ve kurumalar bulunmakla birlikte genel anlamda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı belirtildi.  

Pamuk, ayçiçeği, yerfıstığı, soya konularında hastalık ve zararlıların populasyon durumları, mücadele yöntemleri anlatıldı. Ayçiçeğinde geçen yıla göre ekim alanlarında artış olduğu belirtildi. Ayçiçeği için uygun iklim şartları olması nedeniyle rekoltede artış beklendiği vurgulandı. Ayçiçeğinde kıraç alanlarda hasadın başladığı, verimin 160-250 kg/da olduğu belirtildi. Bu yıl pamuk üretim alanlarının artış gösterdiği, empoasca zararlısının yoğun olarak görüldüğü, yeşilkurt yumurta ve yeni çıkmış larva döneminde olduğu, EZE üzerindeki alanlarda kimyasal mücadelenin devam ettiği, tarla kontrollerinin yeşilkurt, beyaz sinek, empoasca ve diğer zararlılar için titizlikle yapılması gerektiği ifade edildi. Soya ve yerfıstığında bakım ve zirai mücadele işlemlerinin yapıldığına ve herhangi bir problem yaşanmadığına değinildi.

Domates üretim alanlarında hasatların tamamlanmak üzere olduğu, fungal hastalıklar ve özellikle Domates Güvesi (Tuta absulata)'ya karşı kimyasal mücadelenin düzenli olarak yapıldığı, yapılan surveylerde, yapraklarda yer yer zararlanmalar görülmüş olsa da meyvelerde kalite düşüklüğü yaşanmadığı belirtildi. İlimizde biber ve patlıcan hasatlarının devam etmekte olduğu ifade edildi.

Buğday üretim alanlarında hasadın tamamladığı, verimlerin ortalama olarak 400-450 kg/da arasında olduğu söylendi. Bu üretim sezonunda pas hastalığına karşı 2 ilaçlama yapanlarda, verimde bir kayıp yaşanmazken, 1 veya hiç ilaçlama yapmayanlarda verim kaybı yaşandığı ifade edildi. Birinci Ürün mısırlarda 20  Ağustos itibariyle hasatların başlayacağının öngörülmekte olduğu belirtildi.

 

Traktör ve zirai ilaç gasp ettiler zirai