Çukurova Üniversitesi’ne yeni atanan Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş’in ‘Fakültemizde neler yaşanmış?’ diyerek kulak kabartacağını, yaşanan olayların akıbetini araştıracağını düşündüğümüz İletişim Fakültesi’nde gelişmeleri ön plana çıkararak ‘Garip olaylar zincirinin ilk halkasından başlamak’ istiyoruz.
AKIL ALMAYACAK İDDİALAR
İletişim Fakültesi’nin öğretim elamanları hukuksuz işlemler, keyfi yönetim ve mutlak yetki kullanma eğilimi, kişiye özel ilanlar ve kararlar konusunda yargının yolunu tutuyor iseler burada bir sorun var demektir. Üniversiteden ayrılıp tekrar geri dönmek isteyen akademisyenin hukuk mücadelesi sonucu davayı kazanması sonrasında geri dönmeye izin verildi. Öncesinde geri dönmeye izin verilmeme gerekçesi gazetecilik bölümünde öğretim elemanına ihtiyaç duyulmaması gösteriliyor.
FAKÜLTENİN ADI MAHKEMELERLE ANILIR MI?
İletişim Fakültesi geri dönmeye izin vermezken öğretim elamanı eksikliği yaşadığını beyan edip YÖK’e bildirimde bulunuyor. Asıl gariplik burada başlıyor. Geri dönmeye izin verilmemesi fakülte bünyesinde yaşanan kişisel hesaplaşmalar olarak gösteriliyor. Atama ise ilgisiz bir meslek yüksekokuluna yapılıyor. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Sümbül, kendine yakınlığıyla bilinen ve beraber bir de üniversitenin tarihine yönelik kitap çıkardığı isme özel, üstelik doktora tezinin başlığı, çalışma alanına uygun 31.21.2023 tarihinde (resmigazete.gov.tr) ilana çıkarak ve kadro için rapor oluşturma jürisinde bizzat yer alarak ilgili ismi kadroya aldırdığı iddiası fakülte bünyesinde ayyuka çıkıyor. Özel ilana çıkılan kişi birkaç ay içerisinde anabilim dalı bölüm başkanı yapılıyor.
BU KADRO İLE EĞİTİM YAPILIYOR!
Fakülte dekanlığı, yurt içi ve yurt dışı görevlendirmelerde de kişiler arasında ayrımcılık yaparak fakülte bünyesinde gruplaşmanın sanki sonucu gibi davranış sergiliyor diyerek akademisyenler yargının yolunu tutuyor. İletişim Fakültesi’nin kadrosunda 2 profesör, 4 doçent, 1 doktor öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi görev yapıyor. Kadrosu 9 olan fakülteden Eskişehir’e geçiş yapan öğretim görevlisi ile sayı 8’e düşüyor. Araştırma görevlisinin derse girme imkanı olmadığı için koca fakülte 6 kişi ile eğitim ve öğretime devam ediyor.
KAYIRMACILIK İDDİALARI…
İddialar odur ki, İletişim Fakültesi Dekanlığı hukuk mücadelesi vermek zorunda kalan akademisyene yönelik ret kararında da yer alıyor Oysa fakülte yönetimi, üst yönetimde olan öğretim üyesini aynı araştırma gerekçesi adı altında Anadolu Üniversitesi’nde görevlendirilmesine en az 1 yıllığına büyük bir hızla onay verip yine üst yönetimde olan başka bir akademisyene yurtdışı görevlendirmesini hızlı bir şekilde onaylıyor. Ayrıca kendilerine uygulanmayan belgeleri araştırma yapmak isteyen akademisyenden eşitlik ilkesine uymayacak şekilde istediler. Yani görevlendirme gerekçesiyle uyuşmuyor.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ MERCEK ALTINA ALINMALI
Yeni rektörümüzün İletişim Fakültesi’ni mercek altına alması, yaşandığı iddia edilen ve mahkemelere sirayet eden fakülte bünyesindeki bu iç çekişmeler hakkında ivedi olarak bilgi sahibi olarak hukuksuzluk varsa bunun önüne acilen geçilmesini sağlaması bekleniliyor. Öğretim elemanlarının böylesine birbiriyle adeta çekişme içinde olduğu bir fakülteden başarı beklemek, bu koşullar altında öğrencilerin bilgi ve donanımının tesis edilmesini sağlamak oldukça güç gözüküyor. Her üniversitenin her fakültesinde yaşanan kayırmacılık, öğretim elemanlarının alınmasındaki usulsüzlük gibi konuların sürekli yaşandığını biliyoruz. Lakin Çukurova Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi’nin de acilen mercek altına alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Haberde ilgimi ceken tek sey var : Neden dönmek isteyen akademisyene hukuksuzluk yapildi ve gerekli eylemler yerine getirilmedi. Bu ülkede dava kazanmak yetmiyor
Uzun zamandır sıkıntıları olan bir fakülte fakat cesur insanlar yok. Kişilik hakları ihlalleri sözlü ve gizli yapılıyor. Dışarıdan insanı çok kabul etmeyen duvar ören bir yapı var. İlker özdemir iyi işler yapıyor öğrencilerle ilgili. Fakülte genel olarak sıkıntılı olabiliyor. Nedenleri belli ego, kıskançlık, patolojik düşünme tarzi, üniversitecilik…Bazı fakülteler vardır uzun süre bazen hiç düzelmez. İnsana değer, empati yetisi, cesitlilige önem … olmali. Haberin dogru yanlari var ve ciddiye alinmali. istenene hizli onay istenmeyene sürgün yasam… Yürü bre Hızır Paşa, senin de çarkın kırılır elbet