Okul öncesi eğitimin ve birinci sınıfların dün başlayan okulla tanışma heyecanları vekillerin eğitim yükü altında ezilmelerine sebep oluyor. Yüksek masraflar altında çocuklarını okula göndermek için çabalayan veliler, ‘Çocuk okutmakta artık zorlaştı’ diyerek kâbusa dönüşen maliyetler karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar.
OKUL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORUZ
Kırtasiye, kayıt parası, servis ve okul forması gibi zorunlu masraflar karşısında ekonomik güçlük içinde olan veliler ne yapacaklarını bilemez duruma geldiler. Okul ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bakanlığın okullara ödenek göndermemesi, belirli aralıklarla okul idarelerinin okul ihtiyaçlarını velilerin sırtına yüklemesi de velileri rahatsız eden bir başka uygulama olarak karşılarına çıkıyor.
MARKETLERDEN ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ!
Adana’da kırtasiyelerde fiyatların yüksekliğinden dert yanan vatandaşlar, okul ihtiyaçlarını marketlerden temin etme yolunu seçiyorlar. Kırtasiyeciler ise marketlerin kırtasiye malzeme satmalarına karşı isyan ederek ‘Bu duruma devlet müdahil olsun’ diyerek dert yanıyorlar. Öğretmenlerin vereceği ihtiyaç listesini bekleyen veliler, ‘Evimizi zor geçindirirken bu maliyetin altından nasıl kalkacağız?’ diyerek sıkıntılarını dile getiriyorlar.
MAAŞLARIMIZ YETMİYOR
Okulların açılıp eğitim ve öğretime başlamasından sonra öğretmenlerin verecekleri listelerdeki okul malzemelerini tek seferde almalarının mümkün olmadığını belirten veliler, ‘Ancak bir sonraki ay maaşını bekleyeceğiz. Bu arada çocuklarımız ihtiyaçları giderilmediği için sınıfta sıkıntı çekecekler. Borç ile ihtiyaç giderilemiyor. Çocuklarımızın üzgün olması da bizleri üzüyor. Bu maddi sıkıntı ve para yetmezlik nereye kadar gidecek?’ diyerek dertleniyorlar.