Adana Eğitim İş 1 No’lu Şube Başkanı Hatice Hazar, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesini istedi. Hazar, kanunun öğretmenlerin haklarını keyfi kriterlere bağladığını ve eğitim barışını bozduğunu söyledi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Hatice Hazar, her zaman emeğin onurundan ve mesleğin itibarından yana tavır alan Eğitim-İş olarak, eğitimin bileşenlerinden fikir alınmadan, katılımcılıktan uzak biçimde hazırlanan bu kanuna karşı ilk günden beri en ciddi karşı duruşu sergileyen sendika olduklarını söyledi. Bu kanunun; öğretmenlerin haklarını keyfi kriterlere bağladığını dile getiren Hazar, “Zaten sözleşmeli, ücretli, kadrolu adı altında ayrıştırılarak sömürülen öğretmenleri bir kez daha farklı sıfatlarla ayrıştırdığını, öğretmenler odasını bölüp okuldaki çalışma barışını bozacağını defalarca kez dile getirdik. Tüm uyarılara, yapılan eylemlere rağmen oluşturulan bu meslek kanunda ne yazık ki öğretmenin adının defalarca geçtiğini fakat fikrinin olmadığını görmekteyiz” dedi.
Bu nedenlerle, 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde Ankara’da yapılan sendikalarının başkanlar kurulunda görüşülen ÖMK ile ilgili hızlı bir eylemlilik sürecine girilmesi yönünde karar verildiğini işaret eden Azar, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı sesimizi yükseltmek için, öğretmenlik mesleğimizin onurunu, saygınlığını ve geleceğini savunmak için, öğretmenlerimizin sadece adını taşıyan, ancak fikirlerini, taleplerini yok sayan, haklarını gasp eden ve Milli Eğitim Akademisi garabeti ile uzmanlık belgeleri olan diplomalarını geçersiz kılan düzenlemeye dur demek için, öğretmenlerin, unvanlarla kategorize edilmesine, eğitim barışının bozulmaya çalışılmasına hayır demek için, 1 Temmuz Pazartesi günü Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu TBMM önünde protesto ettik. Basın açıklamamızı tüm müdahalelere rağmen gerçekleştirdik” diye konuştu.
‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla yapılan bu meslek kanununu kabul etmeyeceklerini vurgulayan Hazar, “3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 21.00’da Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik Ve Spor Komisyonu’nda görüşmelerinin devam ettiği dakikalarda X’te Sosyal Medya etkinliği yaparak “ÖMK geri çekilsin” dedik. 4 Temmuz Perşembe günü TBMM’nin yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda, Öğretmenler Odası’nı oluşturup meslek nöbetine başladık. Eylemlilik sürecimize Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM Genel Kurulu’na getirildiği gün tüm üyelerimizin katılımıyla kitlesel bir eylem ile devam edilecektir. Ben yaptım oldu anlayışıyla yapılan bu meslek kanununu kabul etmeyeceğiz. Unutturulmasına, üstünün kapatılmasına asla izin vermeyeceğiz. ÖMK geri çekilene kadar kayayı parçalayanın suyun kuvveti değil sürekliliği olduğunun bilinciyle, mücadelemize bir an olsun ara vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.