Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, 6 Şubat'ta yaşanan ve ülkemizi derinden sarsan deprem felaketindeki özverili çalışmaları nedeniyle 6. Uluslararası Dünya Kadınlar Kongresi Düzenleme Kurulu tarafından 'Yılın Kadın Rektörü' ödülüne layık görüldü.
Ülkemizde Kahramanmaraş merkezli ve asrın felaketi olarak kabul edilen depremler sonrası yapılan çalışmaları yakından takip eden Uluslararası Dünya Kadınlar Kongresi Düzenleme Kurulu, deprem dönemi ve sonrasındaki özverili çalışmaları nedeniyle Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’e Yılın Kadın Rektörü ödülünün verilmesini kararlaştırdı.
Kongreye 22 Ülkeden Bine Yakın Kadın Akademisyen de Çevrim İçi Katıldı
Bu yıl Ülkemiz ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilen kongrede düzenlenen törende Prof. Dr. Tuncel’e ödülü takdim edildi.
Farklı ülkelerden kadın akademisyenin de çevrimiçi katıldığı ödül töreninde konuşan Prof. Dr. Tuncel, “6. Uluslararası Dünya Kadınlar Kongresi kapsamında verilen Yılın Kadın Rektörü ödülünü almak üzere aranızda olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Bu kıymetli ödül, millet olarak yaşadığımız zorlu süreçlerde dayanışmanın ve eğitimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için de bir fırsat sunmaktadır” dedi.
‘Eğitim Toplumların ve Dünyanın Dönüşümünde Kilit Bir Role Sahip’
İyi bir liderin sadece kurumunu değil, aynı zamanda toplumunu da güçlendireceğini ifade eden Prof. Dr. Tuncel, eğitimin toplumların ve dünyanın dönüşümünde kilit bir role sahip olduğunu belirterek, “Bu nedenle, eğitimdeki kadın liderler olarak eğitim kurumlarından başlayarak her alana yayılan olumlu bir etki yaratabiliriz. Bizler, toplumumuzu daha adil, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir geleceğe taşıma sorumluluğuna da sahibiz. Kadınlar olarak, sorunları ele almak, çözüm yolları bulmak ve geleceği şekillendirmek için pek çok alanda olduğu gibi eğitim sektöründe de daha fazla söz sahibi olmamız çok büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tuncel şöyle devam etti; “Bilindiği üzere güzide Ülkemiz 6 Şubat 2023'te çok büyük bir deprem felaketi yaşadı. Depremler, dünya genelinde felakete yol açabilen doğal afetler arasında en yıkıcılarından biri. Depremler, sadece fiziksel yıkımı değil, sosyal ve psikolojik etkileri de beraberinde getirir. Bu afetler aynı zamanda insan dayanışması ve toplumsal birleşme örnekleri sunar. Nitekim Ülkemizde yaşanan bu asrın felaketinde bunun pek çok örneğini bizzat gördük. Birlikte çalışmamız, gelecekte daha güvenli ve dayanıklı toplumlar inşa etmek için çok kıymetli. Toplumumuzun bu zorlu süreçlerde dayanıklılığını artırmak için eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına devam etmek de son derece önemli.”
‘Birlikte Çok Daha Güçlüyüz’
“Depremde uzuvlarını kaybeden evlatlarımızın ihtiyaç duyduğu rehabilitasyonları yapabilmek ve ruhen/bedenen sağlıklı, bağımsız, üretken bireyler olarak yaşamlarına devam etmelerini sağlamak amacıyla başlattığımız Çocuk İyilik Merkezi Projemizin başarısı sadece benim değil, aynı zamanda büyük bir ekip çalışmasının sonucudur. Bu ödülü, bu süreçte emeği geçen herkese, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bu projeye tüm yüreğini koymuş olan değerli hekim arkadaşlarıma ve bizi destekleyerek bu günlere ulaşmamızı sağlayan çok kıymetli hayırseverlere de ithaf ediyorum. Depremzedelerimize ve tüm gücüyle yaraları sarmakta olan devletimize destek olmaya devam edeceğiz. Birlikte çok daha güçlüyüz.”
Törende Rektör Prof. Dr. Tuncel'e ödülü Kongre Onursal Başkanı ve Bakü Kızlar Üniversitesi Rektörü Prof. Sevinç Rahimova ile Delhi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harpreet Kaur tarafından takdim edildi.