Bugün

Kurbanlık fiyatları cep yakacak

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, koyun ve keçi yetiştiricilerinin sorunlarını ve taleplerini dinleyerek iktidarı çözüm üretmeye çağırdı.

28 Mayıs 2022 - 00:24


CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, koyun ve keçi yetiştiricilerinin sorunlarını ve taleplerini dinleyerek iktidarı çözüm üretmeye çağırdı.
Hayvan yetiştiricilerinin yemden samana tüm üretim maliyetlerinin çok yükseldiğini, et ve sütten ise neredeyse kazanamadığını aktaran Barut, "Üreticiler zora düşerken tüketicilerimiz de yüksek fiyatlar nedeniyle mağdur. Üreteni ve tüketeni mağdur eden bu kara düzen değişmeli" dedi.

KURBANLIK FİYATI KATLANDI

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'a sorunlarını anlatan Adana İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, özellikle son dönemde yem ve saman fiyatları arttığı için olumsuz etkilendiklerini söyledi. Maliyet artışlarının yanı sıra et fiyatlarının yüksek olduğunu, üreticiyi batıracak seviyede olmadığını anlatan Şen, "Yüksek fiyatların olacağını öngörüyorduk. Elbette biz de girdiler düşük olsa ve vatandaşlar da ucuza et yesin istiyoruz. Yem fiyatları çok yüksek. Geçen sene arpanın tonu 2600 liraydı, bugünlerde 6 bin lirayı gördük" diye konuştu. Yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili de konuşan Şen, "Şu anda küçükbaş toklu canlı kilogram fiyatı 60-65 lira civarında. Piyasada yükselme söz konusu olduğu için fiyatları 15 gün kala açıklayacağız. Kurbanda canlı kilogram fiyatı 70 lira olacak gibi. Yani geçen seneye göre 2 kat artış olacak" açıklamasında bulundu.

"ÜRETİM SÜRDÜRÜLEBİLİR KILINMALI"

Kırmızı et üretimi ve tedariğinde çok ciddi sorunlar bulunduğunu ifade ederek çözüm önerilerini de dile getiren Ayhan BArut ise şunları kaydetti;
"Son bir yılda süt yemindeki fiyat artışı ortalama yüzde 122, besi yemindeki artış yüzde 130 oldu.  Et fiyatları da maliyet artışından etkilenerek artıyor. Et fiyatları arttığı için tüketici de tüketemiyor. Tüketici ucuza tüketmeli, üreticilerimiz de kazanmalıdır. Bunun çözüm yolu ithalat değildir. Çözüm belli. Üretmek, desteklemek ve üreticiyi mutlak suretle ithalat belasından kurtarmaktır. Son 12 yılda et ve canlı hayvan ithalatına yaklaşık 10 milyar dolarımız gitti. Bu parayı kendi üreticimize versek, tüketicilerimiz de ucuza et tüketir. Son zamanlarda et tüketemiyor, mutfaklarda et yerine dert kaynıyor. Tüketicinin ucuza et tüketmesi ve üreticinin kazanması için çözüm ithalat değildir. Bunun yolu üretimi artırmak, üreticiyi desteklemek ve üretimi sürdürülebilir kılmaktır. Gelin tarıma, hayvancılığa, çiftçiye, üreticiye destek olun ki tüketici de rahat etsin. Üreticiyi desteklemek tüketiciyi desteklemek demektir. Çözüm iktidarın elinde ama yöntem ithalat değil üretimi ve üreticiyi desteklemektir.