Bugün

Mahalle sakinleri ranta kurban edilmesin

- CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'nın Yüreğir İlçesi'ne bağlı Köprülü Mahallesi'nde kentsel dönüşüm mağduru olan yurttaşların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Hak sahibi yurttaşların ranta kurban edilmemesini isteyen Barut, ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunarak riskli alan kararının geri çekilmesini talep etti.

13 Mayıs 2022 - 00:26
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana'nın Yüreğir İlçesi'ne bağlı Köprülü Mahallesi'nde kentsel dönüşüm mağduru olan yurttaşların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
Hak sahibi yurttaşların ranta kurban edilmemesini isteyen Barut, ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunarak riskli alan kararının geri çekilmesini talep etti.

MECLİS'TE KONUŞTU

Geçtiğimiz günlerde buluştuğu mahalle sakinlerinin taleplerini Meclis Genel Kurulu'nda gündeme getiren Ayhan Barut, "Adana’nın Yüreğir İlçesi’ne bağlı Köprülü Mahallesi’nde 290 dönümlük alan, 2013’te Bakanlar Kurulu Kararı ile Afet Riskli Alan ilan edildi. Yaklaşık 1200 hak sahibi büyük bir mağduriyet yaşıyor. Seyhan Nehri’nin hemen yanı başında, kentin en değerli bölgelerinden birisi olan alanda yaşanan drama kayıtsız kalınamaz" dedi.

"KİMSE MAĞDUR EDİLMESİN"

Mahalle sakinlerinin endişe içinde bekleyişini sürdürdüğünü aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili belirsizliklerin ortadan kalkması, yurttaşların mağdur edilmemesi, hak kaybına izin verilmemesi gerekiyor. Riskli alan ilanı sonrasında yüzde 42’ye ulaştığı söylenen, sonrasında kısmı düzeltmeler yapıldığı aktarılan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintisi nedeniyle yurttaşların çok ciddi bir hak kaybına uğrayacağı açıktır. Telafisi imkansız kayıpların yaşanacağı ortada. Hak kaybı açısından infial yaratan bu süreçle ilgili bakanlıkça ayrıntılı açıklama yapılmalı, kimsenin mağdur edilmeyeceği ve hak kaybına neden olunmayacağı halka duyurulmalıdır."

"KARAR İPTAL EDİLECEK Mİ?"

Meclis'teki konuşmasının ardından hazırladığı soru önergesini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na veren Ayhan Barut, şu sorulara yanıt aradı:
"1- Konu ile ilgili süreç ne durumdadır? Bakanlık olarak vatandaşlara süreç ile ilgili herhangi bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
2- Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılması için atacağınız herhangi bir adım var mıdır?
3- Bölgedeki yurttaşların mağdur edilmemesi, hak kaybı yaşamaması için gerekli çalışmalar yapılmakta mıdır? Bunlar nelerdir?
4- Köprülü mahallesindeki Kentsel dönüşüm ile ilgili bakanlığınızda bulunan yetkiyi Adana’daki yerel yönetimlere devretmeyi düşünüyor musunuz?
5- 2013 yılında Bakanlık kurulu kararı ile riskli afet bölgesi ilan edilen alanı tekrar incelemeyi ve gerekli görülürse mahalle halkının da isteği üzerine riskli alan kapsamından çıkarmayı düşünüyor musunuz?"