Bugün

Sanayi esnafı maliyet artışından yakınıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sanayi esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Maliyet artışından yakınan vatandaş, araç sahiplerinin artık çok zorunlu olmadıkça sanayiye gelmediğini bu nedenle de büyük oranda müşteri kaybettiklerini söyledi.

19 Kasım 2022 - 00:00
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ülke yangın yerine döndü
Ülke yangın yerine döndü

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sanayi esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. Maliyet artışından yakınan vatandaş, araç sahiplerinin artık çok zorunlu olmadıkça sanayiye gelmediğini bu nedenle de büyük oranda müşteri kaybettiklerini söyledi.

Gürer, Niğde’de Ata Sanayi Sitesi’ne ziyaret ederek, sanayi esnafıyla görüştü. Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı, İl Sekreteri Bünyamin Kıvrakdal ve Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile sanayi sitesini ziyaret eden Gürer, esnafın sorun ve taleplerini dinledi.

Sanayi sitesi esnafı, maliyet artışlarından yakındı. Araçların tamiri, kaportası, lastik değişimi ve diğer işlemleri için kullanılan malzemelerin geçen yıla göre en az 2 kat arttığına değinen esnaf, geçen yıl 700 lira olan bir parçanın bu yıl 1100 liraya çıktığını anlatırken, başka bir esnaf ise 150 liralık boyanın 300 liraya çıktığını, diğer tüm girdilerde yine 2-3 kat artışların olduğunu belirtti.

Vatandaşın artık sanayiye araç getirmekten çekindiğine işaret eden başka bir esnafa ise “Şu anda sadece motorda ya da lastikte bir sıkıntı var ise vatandaş aracını sanayiye getiriyor. Diğer tamiratı ise kendi imkânlarıyla yapmaya çalışıyor. Bu da bizim müşteri kaybetmemize neden oluyor” diyerek yaşadıkları sorunları dile getirdi.

MALZEME FİYATLARI ÇOK ARTTI

Araç tamirinde ve kaportada kullanılan malzemeleri eskiden vadeli aldıklarını söyleyen bir esnaf ise şimdi malzemecinin peşin parayı görmeden mal vermediğini, bu nedenle de kendilerinin de müşteri ile peşin paraya çalışmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

OTOMOBİL FİYATINA OTOMOBİL TAMİRİ YAPILIYOR

Sanayi Sitesi esnafının sorunlarını dinledikten sonra bir açıklama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şimdi araç sahibi olmak değil, aracını tamir ettirebilmek önemli hale geldi. Tamir ücretleri aldı başını gidiyor. Ben kendi aracının parça değişikliği ve tamiri için 100 bin lira ödedim. Eskiden 100 bin liraya iyi bir araba alınabiliyordu” değerlendirmesinde bulundu.

HİÇ ÇALIŞTIRILMAYAN OTOMOBİL YILDA 25 BİN LİRA HARCIYOR

Sadece tamirat değil, vergi, kasko, sigorta ve muayene ücretlerinin de ciddi oranda arttığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Markasına göre orta sekmen bir aracın sigorta ve kaskosu 15 -20 bin lirayı buluyor. Vergi ve muayene ücretleri 5 bin liranın altında değil. Böyle olunca yıllık orta ölçekli bir aracın tamiri, bakımı, yakıtı hariç durduğu yerdeki masrafı 20-25 bin lirayı geçiyor. Başka bir hesapla araç hiç çalışmasa bile aylık ortalama 2 bin – 2 bin 500 liranın üzerinde masraf oluyor. Bu da neredeyse asgari ücretin yarısına denk geliyor” diye konuştu.