Eczacılar ilaç fiyatlandırılmasına dair kararı eleştirip kur farkı değiştiği halde kar oranlarının değişmemesinden dolayı isyan ediyorlardı. Eczacılar kar baremlerinin her fiyat artışında belirli bir referans noktaya bağlanarak orantılı bir şekilde güncellenmesini istiyorlardı yıllarca.
Nihayet seslerini duyurdular ve bu hakkı kazandılar. 21 Mart 2025 tarihli resmi gazetede yayınlanan kararla ilaç fiyatlarında yaşanan her artışta, barem dilimleri de orantılı ve otomatik olarak güncellenmesi sağlandı. Böylelikle, baremlerin güncellenmemesi nedeniyle Eczacı kar oranlarında yaşanan kayıplar önlenerek güvence altında olacak.
Gözleri aydın…
Yıllardır açıklama yapıyorlardı. Seslerini yükseltiyorlardı. Biz hasta ve hasta yakınları da eczaneye gidip ilaç almak istediğimizde ‘o ilaç yok, bu ilacı bulamazsınız’ cümleleri ile karşılaşıyorduk.
İlaç firmaları ile eczacılar arasındaki bu kar oranından kaynaklanan ‘İlaca yok çekme’ eylemi acaba sonu erecek mi? İlaç fiyatlarının yüksekliği ve yapılan zamlar, insanların belini büküyor.
Bir de doktorun yazdığı ilacı almak için eczaneye gittiğinizde ‘o ilaç üretilmiyor, aradığınızı ilacı devlet karşılamıyor, onun yerine şunu verebiliyoruz’ gibi bir olayla karşılaşıyoruz.
Bunun da çözümlenmesi gerekiyor. SGK sistemi ile doktorların ve eczanelerin sistemleri birbirine bağlı değil mi? Doktor ilacı yazarken eczanenin o ilacı sistemden veremeyeceğini görmüyor mu? Göremez mi?
Doktora yazdırdığınız ilacı yeniden değiştirmek için insanlar tekrar doktora giderek derdini anlatmak zorunda kalıyor.
Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortak olarak bu konuda bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum ve yetkililere buradan çağrı yapalım.
Her şeyin başı sağlık…
O halde sağlığımızı korumakla yetkili olanlar lütfen göreve…