Namaz esnasında gözler nereye bakmalıdır?
Gözler; kıyamda iken secde yerine, rükûda iken ayakların üstüne, Tahiyyatta iken dizlerine, secdede iken burnun iki yanına bakar. Sağa selam verince sağ omuza, sola selam verince sol omuza bakılır. Bunlar Adabdandır. Terki namazı bozmaz ve sehiv secdesi gerektirmez. Namaz tamamdır. Başka yerlere bakmak, gözleri yukarı dikmek mekruhtur. Gözlerini kapayarak daha huşuyla namazı kıldığını söyleyenin böyle yapması caizdir.
Kabe-i Muazzama'nın yanında namaz kılan kişinin Kabe’ye değil secde yerine bakması doğru olanıdır.
***
Vakit girdiği halde Ezan sesi duyulmadan kılınan namaz geçerli midir?
Evet, kılınan namaz sahihtir, geçerlidir. İadesi gerekmez.
Ezan namazın şartlarından, farzlarından değildir. Ezan vaktin değil namazın sünnetlerindendir.
Namazın şartlarından olan vakittir. Güneşin hareketiyle namaz vakitleri dinimizde belirlenmiştir. Bu vakitler dakikalarıyla beraber takvimde yazılıdır. Ezan okunsun-okunmasın, duyulsun-duyulmasın vakit girdikten sonra namazı kılmak farz olur.
Ezan kesinlikle İslam dininin şiarı/simgesi/nişanesidir. Ama biz namaz kılma konusunda vaktin girip-girmediğine çok dikkat etmeliyiz.
***
Bazı marketlerin sabit kiloda küçükbaş veya hisseli büyükbaş kurbanlık satması caiz midir?
Hayır, caiz değildir. Çünkü kurbanlık küçükbaş veya hisseli büyükbaş hayvanlardan elde edilen etler farklı kilolarda olacağından bunları sabitlemek doğru değildir. Eğer elde edilen et miktarı sabit kilodan az olursa başkalarının hakkı alınmış olur, fazla olursa kişinin hakkı başkalarına geçer. Farklı kurbanlık hayvanların etlerini bu şekilde koli yaparak birbirine karıştırmamak gerekir. Kesilecek kurbanlık tayin edilmediği için marketlerden bu şekilde yapılan alış-verişlerle sadece et satın alınmış olur, ancak kurban ibadeti gerçekleştirilmiş olmaz.(H.çınar)
***
Sabah namazının sünnetinden önce veya farzından sonra kaza namazı kılabilir miyim?
Evet, kılabilirsiniz. İmsaktan güneş doğuncaya kadar sabah namazının sünnetinden başka nafile namaz kılmak mekruhtur. Ama kaza namazı kılmak caizdir. Kaza namazını sabah namazının sünnetinden veya farzından önce de, sonra da kılmak caizdir.
Kural olarak şunu söyleyebiliriz; Kaza namazı Güneş doğduktan sonra ve güneş batmadan önceki 45 dakika ve öğleden önceki yaklaşık 20 dakika dışındaki tüm vakitlerde kılınabilir.
***
Nikâhımız kıyılırken eşinden 100 gr altın mehir istedim. Eşimde kabul etti. Henüz mehri almadım. Henüz almadığım mehir için zekât vermem gerekir mi?
Hayır gerekmez. Henüz teslim alınmamış veya ödenmemiş mehir (mehr-i müeccel) zekât yükümlülüğü doğurmaz. Bu nedenle, mehir olarak belirlenen 100 gram altın henüz elinize geçmediği için, onun zekâtını vermeniz gerekmez. Zekât yükümlülüğü, ancak kişinin elinde fiilen bulunan (mülkiyetinde olan) ve nisap miktarını (alt sınırı) aşan mallar için geçerlidir.
Mehri teslim aldığınızda ise, o andan itibaren zekât yükümlülüğünüz başlar. Eğer o dönemde elinizdeki mal varlığı, zekât nisabını( en az 80,18 gr Altın) aşıyorsa ve üzerinden bir-kaç ay geçmişse, mehir dâhil tüm mal varlığınızın zekâtını yılsonunda vermeniz gerekir.