Cuma Günü, Müslümanlar için önemlidir. Cuma gününde Müslümanlar haftalık ibadetlerini yaparlar. Cuma sevinçtir, bayramdır. Cuma hakkında Peygamber Efendimiz (sav) , “Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür” buyurmuştur.
***
Cumayı kılarken sahabe-i kiramın sevinçten gözleri dolardı. Ve korkudan tir tir titrerdi. Ama bu öyle bir korkuydu ki bir daha ki cuma da olamamanın korkusu.
Ya şimdi ki, Müslümanların durumu nedir sizce? Ölümün değil cumaya gelememenin korkusu idi. Biz ne biliriz ki cuma günleri cami önlerinde meleklerin beklediğini.
Ve cumaya gelenlerin isimlerinin gümüş kalemlerle defterlere yazıldığını… (Birde sağımızda, solumuzda olan Kiramen- Kâtibin Melekleri)
Cumanın bayram olduğunu, duaların kabul olduğu bu günün önemini bilmeniz dileği ile...
*
Ramazan ayından ve bir gün olan bayramından sonra, Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehabdır. Sanki Ramazan’la beraber bütün yıl oruç tutulmuş gibi sevap alınır. Ayrıca Ramazan ayında tutulan oruçlardaki kusur ve noksanları telafi eder.
Yani, kıyamet günü farz ibadetlerde meydana gelmiş noksanlıklar, nafile ibadetlerle giderilecektir. Bu altı gün, peş peşe tutulacağı gibi ara verilerek tutmak da caizdir. Şevval orucunu ara ara tutmak faziletlidir. Bu altı gün Ramazanda tutulamayan oruçların yerine olmaz. Ramazanda tutulamayan oruçlar için kaza niyeti yapılır. Şevval’in altı günü için ise nafile niyeti yapılır. Her ikisine birden tek niyet geçerli olmaz. En doğrusu önce varsa kazaları bitirmek sonra altı günü tutmaktır.
*
Hem Şevval’in altı gününde oruç tutmak, hem de Ramazan’da tutamadığım günlerin kazasını yapmak istiyorum. İkisine bir niyet olur mu?
Hayır olmaz. Kaza orucunun niyeti ayrı, Şevval orucunun niyeti ayrıdır. Kaza oruçlarının niyeti kesinlikle imsakten önce olmalıdır.
Nafile oruç olan, Şevval ayında tutulan altı gün oruçlarının niyeti imsakten sonra kuşluk vaktine kadar da yapılabilir. Nafile oruca niyet eden kaza orucunu tutmuş olmaz. Kaza orucuna niyet eden Şevval orucunu tutmuş olmaz. Bir gün için sadece bir oruca niyet edilebilir ve bir oruç tutulabilir. Hem kaza ve hem de nafile için aynı gün oruç tutulmaz.
*
İki bayram arası nikâh kıymak, evlenmek caiz midir?
Caizdir. Halkımız arasında yaygın olan “Ramazan ile Kurban Bayramı arasında nikâh kıyılmaz, düğün yapılmaz.“ düşüncesi doğru değildir. Hz. Peygamber (sav)’in Hz. Aişe (ra) ile evliliği Ramazan’dan sonraki ay olan Şevval ayında (iki bayram arasında) gerçekleşmiştir.
Bu düşüncenin dinimizde yeri yoktur.