31 Mart yerel seçimlerinden birinci parti olarak çıkan CHP, oy oranının daha da artırmak için yeni bir harekete geçti..
CHP, yurt dışındaki seçmenlere ulaşmak için kolları sıvadı..
Bunun için bir çalıştay düzenleme kararı aldı..
28 Haziran’da başlayacak ve dört gün sürecek Çalıştay’da CHP’nin 2013’de başlattığı yurt dışı örgütlenme çalışmalarınıa hız katılması amaçlanıyor..
Aslında, Çalıştay bir anlamda bugüne kadar çalışılmadığının, hantal kalındığının bir itirafı..
CHP yönetimi, Çalıştay ile başlayacak süreci yurt dışında örgütlenme seferberliği olarak değerlendiriyor..
Doğru bir uygulama ama, hem geç kalınmış, hem ayak sürünmüş, hantal kalmış bir uygulama.
Halbuki, yurt dışı örgütlenmeler CHP’nin geçmişte çok başarılı olduğu bir örgütlenme modeliydi..
12 Eylül 1980 öncesinde adının başında “Halkçı” bulunan dernekler, yurt dışında faaliyet gösteren dernekler seçmenleri CHP’ye kanalize ediyorlardı..
Kısa adı Türk Federasyonu olan Avrupa Demokratik Türk Dernekler Federasyonu da MHP’nin yurt dışı örgütlenmesi oalrak çalışıyordu..
12 Eylül öncesi CHP ve MHP yurt dışında en aktif örgütlenen partilerdi..
Bunun ürünü yüksek oranda oylar ile alıyorlardı..
Seçim dönemlerinde CHP ve MHP’ye oy verecek gurbetçiler Türkiye’ye akın ediyorlardı..
CHP ve MHP’nin 1980 darbesinden sonra da bir süre devam eden yurt dışı aktifliği, ilerleyen süreçte zayıfladı..
Cemaatler ve diyanet eliyle islamcı ve Kürt hareketi partileri aktif çalışma yapan gruplar oldu..
Bir anlamda CHP ve MHP’nini yerini Refah, Fazilet, Saadet ve AK Parti gibi siyasal islamcı partiler ile HEP’ten DEM’e kadar değişik ismlerle birbirini devamı olan Kürt milliyetçisi partilere bıraktı..
CHP’nin 28 Haziran’da başlatacağı seferberlik, bu nedenle CHP açısından gecikmiş ama yerinde bir uygulama olacaktır..
Son Sümer Kraliçesi 111 yaşında
Son Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ, 111 yaşına girdi…
Muazzez İlmiye Çığ, bir Cumhuriyet kızı olarak Ulu Önder Atatürk’ün tarih tezine uygun eğitim ve meslek seçti.
Insanların, okunması hayli zor olan Sümer Çivi yazılarının çözerek, Orta Asya’dan gelerek Mezopotamya topraklarında büyük uygarlık kuran Sümerleri ve uygarlıklarını anlamalarına yardımcı oldu.
Aydınlıkçı hareketinin ve hareketin yayın organı Aydınlık gazetesinin 1993 yılındaki yayınlarıyla bütün Türkiye Muazzez İlmiye Çığ’ı tanıdı ve halkın gönlünde taht kurdu, Türk insanının “Sümer anası” oldu..
Herkes, ona Sümer ana diye hitap etmeye başladı.
Çığ, 1936’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü’ne kaydoldu. Hocaları arasında, İkinci Dünya Savaşı’nı Türkiye'de profesör olarak geçiren, Hitler dönemi Alman-Yahudi mültecileri Hans Gustav Güterbock ve Benno Landsberger gibi dönemin en önemli Hitit kültürü ve tarihi uzmanları vardı.
1940’ta diplomasını aldıktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzelerini oluşturan üç kurumdan biri olan Antik Şark Eserleri Müzesi’nde on yıl sürecek kariyerine, kurumun arşivlerinde tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tablet alanında uzman olarak başladı.
Meslektaşları Hatice Kızılyay ve F. R. Kraus ile birlikte, müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan binlerce tableti temizlediler, sınıflandırdılar ve numaralandırdılar. Çığ, 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp, katalog hâlinde yayımladı.
Aradan geçen yıllarda, tabletlerin deşifre edilmesi ve yayınlanması konusundaki çabaları sayesinde Müze, dünyanın her yerinden Eski Çağ tarihi araştırmacılarının katıldığı bir Orta Doğu dilleri öğrenme merkezi hâline geldi.
1957’de Münih’teki Oryantalistler Kongresi’ne katıldı. 1960’ta Heidelberg Üniversitesinde 6 aylık bir çalışma yaptı. 1965’te Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra’ya götürdü. 1972’de emekliye ayrıldı.
Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer’in History Begins at Sümer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da “Tarih Sümer’de Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.
Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993’te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk da dâhil, Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı. Muazzez İlmiye Çığ'ın özel arşivi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’ndadır.
Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Bilimler Enstitüsü'nün onursal üyesidir. Belleten, Bilim ve Ütopya gibi dergi ve gazetelerde yayımlanan kitaplarında, bilimsel makalelerinde ve genel ilgi alanlarına yönelik makalelerinde görülen özenli ve sistematik araştırmaları ile mesleğinde ün kazandı.
Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile evli olan Muazzez İlmiye Çığ’ın, Çivi Çiviyi Söker adlı otobiyografisi 2002 yılında ülkenin önde gelen ulusal finans kuruluşu Türkiye İş Bankası tarafından yayımlandı.
ÖDÜLLERİ
Adana Tepebağ Rotary Kulübü, Meslek Hizmet Ödülü
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Fahri Doktora ünvanı, 4 Mayıs 2000
Osmaniye’nin Çardak Köyü’ndeki Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Derneği tarafından “Özgür İnsan Ödülü”, 2005
Vatandaşlık Tepkilerim isimli kitabı, Galatasaray Rotary Kulübü tarafından İngilizceye çevrilerek Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerine dağıtılmıştır.
Uluslararası Lions Kulüpleri Derneği tarafından “Melvin Jones Dostluk Ödülü”, 2014
KİTAPLARI
Kur'an, İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni, 1995, Kaynak Yayınları
Sümerli Ludingirra, 1996, Kaynak Yayınları
İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre, 1997, Kaynak Yayınları
İnanna’nın Aşkı – Sümer’de İnanç ve Kutsal Evlenme, 1998, Kaynak Yayınları
Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk, 1998, Kaynak Yayınları (Genişletilmiş ikinci basım; ilk basım 1993, Kültür Bakanlığı Yayınları)
Hititler ve Hattuşa – İştar’ın Kaleminden, 2000, Kaynak Yayınları
Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman, 2000, Kaynak Yayınları
Ortadoğu Uygarlık Mirası, 2002, Kaynak Yayınları
Çivi Çiviyi Söker - Muazzez İlmiye Çığ Kitabı, Serhat Öztürk, 2002, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Ortadoğu Uygarlık Mirası 2, 2003, Kaynak Yayınları
Sümer Hayvan Masalları, 2003, Kaynak Yayınları
Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği, 2004, Kaynak Yayınları
Tanrııçalar, Anu, Enlil, İnanna (İştar), Nammu, Gula, Vuruşemu, Hepat, Arinna, Kupaaba, Kibele, Afrodit, Artemis, Athena, Demeter, Diana son Sümer Kraliçenin yanında olsun.
Son Sümer Kraliçemize sağlıklı günler diliyorum..
Pagan Tanrıçasının ödülünü alan AK Partili Başkan!
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeki sığınmacılar için yaptığı çalışmalarla siyaset dalında İtalya’dan “Minevra Anna Maria Mammoliti” ödülünü kazanmış..
Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde yayımlanan habere göre, ödülünü Roma’da düzenlenen törenle İtalya Dışişleri Bakanlığı Güvenlik ve Siyasi İşler Genel Direktörü Büyükelçi Luca Giansanti’nin elinden almış..
Fatma Şahin, İtalya Cumhurbaşkanlığı himayesinde ülkenin kadınlara adanan ilk ödülü olma özelliğine sahip “Minerva Anna Maria Mammoliti” ödülünü kazanmaktan çok mutlu olmnuş ve bu coşkusunu da Gazianteplilerle paylaşmış..
Fatma Şahin’e anımsatalım: Adına düzenlenen ödülü almaktan mutlu olduğu Minerva, pagan tanrıçasıdır..
AK Partili Fatma Şahin’i bu denli sevindiren ödüle adını veren “Minerva” Roma’nın pagan dönemi tanrıçalarından birisi..
Minerva, bilgelik, savaş, sanat, endüstri ve ticaret tanrıçası ve Dii Consentes'lerden biri.
Minerva, Roma mitolojisindeki hikmet, akıl, savaş, sanat, okul ve ticaret tanrıçasıdır. Jupiter ve Juno ile birlikte diğer tanrılara hükmettiği düşünülen bir üçleme oluşturmaktaydı. Orijini Etrüsk Menrva olan ve Roma mitolojisine de geçen Minerva; Roma Krallığı, Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde saygı görmüş ve Roma tanrıçası olarak tanınmıştır. Yunan tanrıçası Athena ile denktir ve aynı doğum mitini paylaşmaktadır…
AK Partili Fatma Şahin’e Pagan Tanrıçası Ninerva Ödülünün hayırlı olmasının, Suriyeli sığınmacılarla ilgili yeni yeni entegrasyon programları hazırlamada fazladan güç vermesinin diliyorum!..