CHP Genel Merkezi tarafından tüm belediyelere teşkilatlar aracılığıyla gönderilen bir genelge var ortada. Bu genelgeye uymayanlar için Genel Başkan Özgür Özel, ‘Kimsenin gözünün yaşına bakmam, kapının önüne koyarım’ diyerek restini çekti.
Peki, Özgür Özel’in genelgesine uyacaklar mı yeni seçilen belediye başkanları? Yoksa ayak mı sürüyecekler?
Genelgede ‘Atamalarda ve işe alımlarda kayırmacılığa yol açmama; liyakat dışına çıkmama ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalınması gerekmektedir’ deniliyor.
Genelgenin içeriğinde “Yurtdışına belediye çalışanlarının gönderilmemesinden, taşıt kullanımına, belediye şirketlerine ve belediye kadrolarına yapılacak atamalardan, işe alımlarda kişiye özel ilanlar yapılmamasına kadar” bir dizi uyarıda bulunuldu.
Genelgede öne çıkan başlıklar şöyle:
Kamu ihalelerinin açık ihale usulüyle yapılmasına özen gösterilir. Pazarlık ve doğrudan temin usulleriyle yapılan ihaleler şeffaf şekilde internet üzerinden düzenli olarak kamuoyuna açıklanır. Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılmaz.
Yasaya uygun şekilde doğrudan teminle karşılanacak ihtiyaçlar için en az 48 saat önce belediyenin internet sitesinde ve/veya ilan tahtasında duyuru yapılır. Farklı istekliler tarafından karşılanması mutat olan muhtelif işler bir ihalede toplanmaz; eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünerek ihaleye çıkılmaz.
Taşıtlar özel işlerde kullanılamaz. Belediyelere ait taşıtların tahsis ve kullanımında lüks, gösteriş ve aşırılıktan kaçınılmasına özen gösterilir.
Belediye başkanlarının çalışma arkadaşları, mevkidaşları veya siyasi temsilcilerin teşrifleriyle katıldıkları ekinliklerde çok sayıda araçla konvoylar oluşturulmaz. Etkinliklere önceden hazır bulundurulan minibüs veya otobüs ile toplu katılım sağlanır.
Kutlama ve organizasyonlarda aşırılıktan kaçınılır.
Atamalarda akrabalık, hısımlık ve sosyal ilişkiler tercih konusu yapılamaz.
Bütün bunlara uyulur mu?
Hiç sanmıyorum. Adana’daki CHP’li belediyelerin bu anlamda genelgeye ne kadar uyup uymayacaklarını yaşayarak göreceğiz.
Bu arada Yüreğir Belediyesi’nde yaşanan genelgeye uymayan davranışlar konusunda Belediye Başkanı Ali Demirçalı’nın kamuoyuna bir açıklama yapma borcunun olduğunu düşünüyorum.
Sahi, Yüreğir’de genelgeye uyuldu mu? Uyulacak mı?
XX
HALAÇOĞLU’NUN İSİM TERCİHİ
Adanalı hemşerimiz Yusuf Halaçoğlu, Kutlu Partisi ismiyle yeni bir parti kurdu. Hayırlı ve uğurlu olsun.
Genel başkanlığını CHP eski Milletvekili adaylarından Mustafa Gümüş’ün yaptığı Kutlu Yol Partisi ismiyle bir parti Mayıs 2021 yılında kuruluş başvurusunu yapar. Lakin partinin kuruluşu kabul edilmez ve parti kurulamaz.
Şahsen Yusuf Halaçoğlu’nun parti kurma girişimine kadar Kutlu Yol Partisi’nin başvuru yaparak kabul edilmediğinden haberdar değildim. Tabela partisi olmaktan ileriye gitmeyen partilerle ilgilenmediğimizden olsa gerekir ki haberdar olamadık. Halaçoğlu partiyi kurunca fark ettik isim benzerliğinden ötürü.
Demek ki Sayın Halaçoğlu, partinin varlığından haberdarmış. Kutlu Yolun yolunu iptal edip Kutlu Partisi demiş partisinin adına. Bakalım ileriki günlerde Türk siyasi hayatına renk katabilecek mi?