Siyasette belirli insanların fikirlerini hayata geçirmek önemli değildir. Önemli olan ‘ortak aklın’ benimsenmesi ve bu ortak akıl üzerinden hareket edilmesidir.
‘Bence’ diyerek başlayan cümleler kuran siyasetçinin fikrini hayata geçirip sahaya inerseniz olumsuzlukla karşılaşır ve hayal kırıklığına uğrarsınız.
Son seçimler üzerinde herkesin bir fikri ve ikinci tura ait bir öngörüsü var. Saygı duyarım. Lakin bir hakikat var ki o da Adana özelinde yaşadığımız örnekten hareketle ‘aklın yolu bir’ denilecek seviyede politikaya yapılmadığıdır. Hareket edilmediğidir.
Millet İttifakı Adana özelinde bana göre hezimete uğradı. Cumhur İttifakı ise seçimde zafer sayılacak nitelikte başarıya ulaştı.
Cumhur İttifakı’nın Adana özelindeki bu başarısında en büyük etken seçmene dokunmak, izlenen seçim yöntemi ve bireysellikten öte koordineli bir çalışma temposu içinde seçim maratonunu götürmekti.
Yani yarışta çizgiden çıkış ile bitiş noktasına kadar tempoyu iyi ayarlayarak toplumun her kesimine bir şekilde ulaştılar.
Millet İttifakı ise Adana’da bunu başaramadı.
Listelerin hazırlanmasında ortaya konulan yanlışlık yarışın startının verilmesinde başlayan en büyük yanlışlıktı.
Kuzey ilçelerini temsil edecek listenizde bir kişi yer almaz ise (seçilecek yerde veya zorlayacak listede) hezimet kaçınılmaz olur.
Adana’da oy anlamında hiçbir katkısı olmayacak konumda olan partilerin etkin isimlerden yoksun bir şekilde propaganda yapmalarının da meyvelerini alamadı Millet İttifakı…
Gördüğüm odur ki sahada en fazla tempo ile koşan ve seçmene dokunan Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay ile Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin oldu yerel yöneticiler arasında.
Zeydan Karalar’ın kendisini ön plana çıkaran bir seçim maraton yarışı da oy olarak yansımadı sandığa. Bence Zeydan Beyin bunu bir muhasebe yapması gerekiyor.
Milletvekili adaylarının ‘kendilerine yakın isimler ile’ sürekli diyalog içinde olup özellikle sosyal medya üzerinden seçimi kazanacaklarını düşünerek hareket etmeleri de eleştirilmesi gereken bir başka boyut olsa gerekir.
Ben kendi adıma tanıtım ve reklam açısından olaya bakacak olduğumu düşünerek bu konuda da Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nın daha gerisinde kaldığını düşünüyorum.
Ortak aklı yani bir anlamda kenara koydular!
Ya şimdi ne yapılmalı?
Bu sorunun yanıtını arayan Millet İttifakı’nın 10 günlük sürede başarılı olmasını bekliyor muyum? Kendi adıma maalesef beklemiyorum. Başaracaklarına da inanmıyorum. Çünkü ortak aklı ortaya koyacak olan isimlere bakıyorum. Her biri kendilerini ‘siyaset dehası’ gördükleri için böyle bir başarının geleceğini düşünmüyorum.
Yine de ben yanılmış olayım isterim…
Netice itibariyle dün Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan gazetelerin haber merkezlerine bir duyuru geçildi. Bu duyuruda ikinci tur seçimleri öncesinde Millet İttifakı bileşenlerinin ikinci tur seçimleri için izleyecekleri seçim stratejisi konusunda bir basın toplantısı gerçekleştirileceğinin duyurusu yapıldı.
Günaydın derler…
Seçim boyunca bir tek toplantılarını basın kuruluşlarına davet şeklinde düşünmeyen Millet İttifakı, ikinci tur zorlaması ile karşı karşıya kalınca basına duyuru yapma ihtiyacı duymuşlar!
Sizin hani sosyal medyanız vardı!
Devam edin isterseniz böyle davranmaya…
Yazıma nokta koymak isteyerek bir cümle ile yazımı bitirmek arzusundayım.
‘Atı alan Üsküdar’ı geçti…’