Nasıl oldu da, yüzyıllar boyunca Mezopotamya Batının ilgisini çekebildi. Burada kurulan medeniyetler, Mezopotamya; modern kültürün şekillenmesini nasıl etkileyip değişmesinde rol oynadı? İşte bütün bu neden ve nasılları, Kadim topraklarda izlerine rastlamak mümkündür.
Bir Nuh Tufanı ile başlayan, Babil Asma Bahçeleri, Babil Kulesi, bir Dicle’yi, bir Fıratı herkes duymuştur…
Yani Mezopotamya sandığımızdan daha kadim, daha derin kökleri olan, dillerin dinler ve kültürlerin beşiği, tarihin canlı şahididir. Köklerini sahip olduğu kadim geçmişinden alan ve geleceğe sahip olduğu birikimi ile ışık tutan bir kültür hazinesidir.
Evet, boşuna denmemiş, Tarih Mezopotamya’dan başlar,
Eskiden olduğu gibi, acaba günümüzde deIrak'tan Suriye'ye ve Türkiye'ye kadar uzanan bu bölgenin medeniyetleri bizleri çok daha derinden etkilemiş olabilir mi?
Bu sorunun cevabı kesinlikle evet’tir. O zaman Mezopotamya’nın anlamı ile başlayalım.
Bu bölgeye ismini verenler Antik Yunanlılardır. ’’İki Nehir arasındaki topraklar’’ anlamına gelir, yani Fırat ile Dicle arasında kalan bölge. Bu bölge medeniyetlerin beşiği, tarihin sıfır noktası ve insanlığın doğuşudur.
Her ne kadar İnsanın MÖ 6000 yıllarında avcılık ve toplayıcılığı bırakıp kurulu düzene geçerek tarıma başladığı yeni yaşam biçimi bu topraklarda olduğu bilinse de, tarihin seyrini değiştiren Göbeklitepe ve Karahantepe keşifleri ile ezberler sil baştan değişip, kadim topraklara yeni bakış ve yeni pencere açılmış oldu.
Mezopotamya farklı aşamalardan oluşan uzun tarihi kendine özgü gelenekleri, efsane ve söylenceleri, dini inançları olan ileri bir kültürü ifade eder.
Collins Mezopotamya'yı süngere benzetiyor. "Ne zaman yeni insanlar bölgeye gelse Mezopotamya'nın uzun bir geçmişe dayanan geleneklerini benimsemiştir. Bu bölgede Yönetim sistemi ve dini inançlar bakımından bir süreklilik arz ediyor.
Mezopotamya bu eski tarihinden dolayı birçok alanda 'ilk'ler veen’leriçeriyor. Arkeologlar çömlek çarkı gibi teknolojik buluşları, matematik, tıp ve astronomideki gelişmeleri, 60 dakika üzerinden zaman hesaplama sistemini, tarihte Kabil’in habil’i öldürdüğü ilkkardeş kanının döküldüğü yerdir”, hatta bira, süt ürünleri ve dokumanın kökenini Mezopotamya'ya dayandırıyor. Yani bana göre kadim toprakların, kadim buluşları ve tarihin akışını değiştirecek gücü olduğunu söyleye bilirim.
"Mezopotamya Orta Doğu'nun merkezinde yer aldığı için, coğrafi konumu bütün bu başarılarda önemli rol oynadı.
"Mezopotamya farklı toplulukları barındıran bir yerdi. İnsanlar farklı diller konuşuyor, muhtemelen bu kadim topraklarda farklı kültürler yaşıyordu.
Bugün bu kadim topraklarda bize bırakılan kültür, medeniyetler ve insanlığın hafızası olan tarih, Mezopotamya'dan bize kalan en büyük mirastır."