Hep söylenip durulur. Ülkenin kent merkezlerine verilen desteğin yüzde biri kırsala verilse kırsal ayağa kalkar, atağa geçer diye.
Hani haksız da değiller doğrusu. Kırsalın ihtiyaçlarını bütün hükümetler bilir. Lakin hayata geçirip tüm projeleri kırsal adına, kalkınma adına bir türlü uygulayamazlar. Durum böyle olunca da seçim dönemlerinde bu ifadeler çok kullanılır. Seçim biter, aşk biter!
Bu kez öyle olmayacağa benziyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kırsalın ihtiyaçlarını kırsaldakilerin belirleyeceğini ve bu ihtiyaçları karşılayacak projeler destek altına alınacağını, projeye de rağbet edilmesi gerektiğini, umduklarını söylüyor.
Ümit ederiz ki böyle olur.
2015 yılından bu yana uygulanan IPARD 2 programının kırsalı kalkındırma bekleniliyor. Bir adet teşvik konusu.
Pakdemirli, “Yerel eylem grubu dernekleri; yerelde belediyeler, kaymakamlıklar ve ilgili diğer kamu kurumları ile birlikte girişimciler, çiftçiler, kooperatifler, birlikler, sivil toplum kuruluşlarından oluşturulan bir kamu-özel ortaklığı modelidir” ifadelerini kullanıyor.
Pakdemirli, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu işbirliği ile yürütülen Leader Yaklaşımı'nın şu an 12 ilde uygulandığını ancak zamanla bu illerin sayısının artırılacağını aktardı.
Bakan Pakdemirli, “2010 yılında Şanlıurfa’nın Birecik ve Çorum’un İskilip ilçelerinde pilot olarak başlatılan çalışmalara 2015 yılından itibaren hız verilmiş ve Leader Ankara, Amasya, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Kastamonu, Manisa, Ordu ve Samsun olmak üzere toplam 12 ilimizde yaygınlaştırılmıştır” dedi.
Adana yine yok programda…
Adana’nın kırsalı yok demek ki…
Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli, Aladağ, Pozantı, Karaisalı kırsal sayılmıyor…
Belki de oraları orman köyü olarak kabul ediyorlar.
Ümit ederim ki bu teşvikler ve yardımlar Adana kırsalına da ulaşır.
Bekliyoruz Sayın Bakanım…