Tarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ekim tarihinde meclise getirmeyi düşünülen sözleşmeli üretim modeli ile bakanlığa ne ekeceğine bildirmeyen üreticiye ceza vermeye hazırlanıyor. Böyle bir endişe söz konusu şu an üreticilerimizde.
Bu yasa taslağının amacı tarımda önceliğin stratejik ürünlere verilmesi…
Yani bu yasa çıkarsa çiftçi tarlasına kafasına göre ekim yapamayacak. Yıl içinde hangi ürüne ihtiyaç varsa, Bakanlık planlama yaparak ona göre ekim izni verecek.
Peki, üreticiler ne yapacak?
Bu kapsamda, üreticiler ekim döneminden önce Tarım İl Müdürlüklerine başvuracak. Ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini, nerede üreteceğine yönelik izin alacak. Onay alması durumuna ekim yapacak.
Ekilecek ürünün ne olacağına bir anlamda devlet karar verecek.
Bakanlık her yıl arz açığı olan ürünleri belirleyerek, çiftçiyi bu ürünleri ekmesi konusunda yönlendirecek.
Bakanlık bu kararı alırken üreticiyi koruyacak mı?
Üreticiye, devletin onay verdiği ürünü ekmesi durumunda, ürün alım garantisi verilecek. Üretici ne ekeceğini devlete bildirmezse, çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Ayrıca devletin üretici ve tüccarı bir araya getirerek sözleşme yapmalarını öngören bir sistem de kurulacak.
Başkaca ne düzenlemeler söz konusu? Dilerseniz ona bir bakalım.
Tarım arazilerinin boş kalmasının önüne geçilmesi için mülkiyet hakkıyla kullanım hakkını birbirinden ayıran bir düzenleme yapılacak.
Bu kapsamda, bir yıl boyunca üretim yapılmayan araziler devlet tarafından tespit edilecek ve sahibine belli bir kira bedeli ödenerek, üretime açılacak. Düzenleme ile köyde tarlası olup da, şehirlerde yaşadıkları için atıl hale gelen bu arazilerin üretime açılması amaçlanıyor.
Üreticiler şu an bu yasanın kendilerine ne getirip ne götüreceğini pek bilemedikleri için olaya biraz endişe ile bakıyorlar. Yasanın hayata geçmesinden sonra konunun uzmanları da sanırım bir açıklama yaparak olaya netlik kazandıracaklar.
Üreticiye ceza mı getiriliyor? Yoksa mükâfat mı veriliyor? Orası tartışılacak…
Asıl olan üreticinin ektiği ürünün değer bulması, para getirir bir ürün olması. Yani üretmek adına yapılan harcamaların altında taban fiyatın belirlenmesi demek, üreticinin kaybetmesi demektir. Onun ne ekeceğine karar vermek yetmez. Alım yapılacak ürünün değerinin artması gerekiyor.
Tarım Bakanlığı’nın bu uygulamaya yönelik hazırlığı sırasında Türkiye koşullarını araştırarak getirilecek olan yasanın artılarını, eksilerini hesap etmişlerdir diye düşünüyorum.
Yasa meclise gelince içeriğini göreceğiz. Ümit ederim ki, üreticinin lehinde bir karar alınmış olur. Ülkenin üreticilerinin ayakta kalması gerekiyor. Hayırlı ve bereketli ürünler, bol kazançlar dileğiyle…